A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Melanie Lokate, Omroep Gelderland
21 juni 2022 16:07


Deze jongens willen boer worden, maar hun droom lijkt in duigen te vallen
Foto: Deze jongens willen boer worden, maar hun droom lijkt in duigen te vallen
Kunnen Jan-Hendrik, Joël en Gerben nog boer worden?. Foto: Omroep Gelderland

- Kan ik het boerenbedrijf van mijn vader nog overnemen? Werk ik straks met koeien? Het zijn vragen die studenten van MBO Aeres in Barneveld de laatste dagen enorm bezighouden. Ze maken zich grote zorgen over hun toekomst nu de landbouwsector opnieuw onder een vergrootglas ligt. Joël, Gerben en Jan-Hendrik hebben allemaal een droom: ze willen niets liever dan boer worden.

"Ik wil heel graag het pluimveebedrijf van mijn vader overnemen", zegt Gerben Bos. "Ik ben straks de vijfde generatie en het zou dus heel mooi zijn als dat lukt." Joël Buitink en Jan-Hendrik van der Linden hebben soortgelijke dromen. Joël wil in de pluimveesector aan het werk: "Ik vind de sector heel erg interessant en ik wil gewoon belangrijk zijn voor de wereld: ik wil voedsel maken." Jan-Hendrik kiest voor een andere tak van sport. Hij wil graag het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. "Ik wil heel graag met vee bezig zijn en een zo goed mogelijk product maken."

'Zoals het nu is, kan dat niet'

De jongens hebben allemaal prachtige dromen en doelen, maar gaan ze die droom ook werkelijkheid zien worden? Alle drie maken ze zich daarover zorgen nu de agrarische sector in rep en roer is. "Zoals het nu is, kan dat niet", stelt Joël. Voor Gerben geldt hetzelfde: "Wat ze nu willen, is dat praktisch alles hier weg moet op de Veluwe en dat heeft voor ons bedrijf hele grote gevolgen. Dus of ik die vijfde generatie kan worden?!" Ook voor Jan-Hendrik is de toekomst troebel: "Iedere keer wordt het onzekerder en we weten niet waar we aan toe zijn."

Kijk naar een reportage waarin de jongens hun zorgen uiten:

Joël, Gerben en Jan-Hendrik zijn niet de enige boeren van de toekomst die bezorgd zijn. "We merken dat heel veel studenten van streek zijn en hiermee zitten", zegt Leny Janssen. Ze is teamleider van de opleidingen Veehouderij. "Je moet je voorstellen dat bijvoorbeeld een melkveebedrijf ruim drie generaties bestaat. Het zijn familiebedrijven die van generatie op generatie gaan en waar mensen dus wonen en werken. De jongens en meiden die hier zitten zijn die volgende generatie, maar ze weten nu echt niet of dat ook gaat gebeuren."

Docenten bieden luisterend oor

Ook de school kan niet aan de knoppen van politiek Den Haag draaien. "Wat we wel kunnen, is luisteren en ze ondersteunen", zegt Leny. "Onze docenten komen veelal ook uit de agrarische sector en die hebben thuis ook een eigen bedrijf. Docenten en leerlingen begrijpen elkaar dus heel goed."

Behalve een luisterend oor proberen docenten de leerlingen ook te motiveren. "We willen juist laten zien wat er allemaal wél kan. Er zijn tal van mogelijkheden." Zo is er uitgebreid aandacht voor duurzaamheid, kringlooplandbouw en insectenkweek. En er zijn tal van aanverwante bedrijven - zoals diervoederbedrijven - waar leerlingen voor zouden kunnen werken. "En we hebben hier in Nederland, wereldwijd gezien, de beste kennis in huis van de agrarische sector, dus je komt sowieso wel aan een baan."

Tienduizenden boeren komen morgen naar Stroe. Omroep Gelderland doet live verslag van de actie en de gevolgen daarvan. Al vanaf de vroege ochtend zijn we er op onze online kanalen en op radio bij. Vanaf negen uur schakelen we elk uur live naar Stroe op Facebook, YouTube en op web/app.

Eenzelfde verhaal hoor je ook op het Zone.college, met onder andere vestigingen in Doetinchem en Twello. "Een aantal leerlingen en ook docenten heeft thuis een bedrijf dat dreigt te worden geraakt door de plannen die er liggen. Er worden dus behoorlijk wat gesprekken gevoerd over het onderwerp in onder meer de lessen. We bieden hiervoor ook de ruimte", laat Mariëlle Boerman van het Zone.college weten.

School dicht tijdens actie

De schooldeuren blijven woensdag dicht. "Zo kan iedereen - studenten en docenten - die dat wil meedoen aan het boerenprotest in Stroe", zegt Leny Janssen. "Maar het is deels ook wel noodgedwongen omdat we in het hart van de actie zitten en mensen hier dus eigenlijk ook niet goed kunnen komen."

Joël is de enige van de drie jongens die ook daadwerkelijk naar de actie toegaat: "Ik heb geen trekkerrijbewijs dus ik ga niet met de trekker", lacht hij. "Maar ik ga er zeker naar toe!" Of het ook iets gaat uithalen? "Ik denk dat het goed is dat we de aandacht hierop blijven vestigen", zegt Gerben. "We moeten Den Haag duidelijk maken wat de gevolgen zijn." "Vooral de onduidelijk maakt het moeilijk", voegt Joël toe. "Ze willen in Den Haag zoveel, maar we moeten daar wel met zijn allen over praten."

Zie ook:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Best  Den Haag  Doetinchem  Voorst Politiek 

politiek stikstof stikstofcrisis wonen doetinchem sport barneveld duurzaamheid veluwe twello studenten voorpagina werk boeren stroe boerenprotest vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie