A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door A1 Mediagroep
13 juli 2022 19:12


Nachtzwaluwexcursie Wekeromse zand
Foto: Nachtzwaluwexcursie Wekeromse zand
Nachtzwaluw. Foto: Shutterstock

- De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op vrijdag 29 juli een spannende tocht over her Wekeromse Zand op zoek naar de nachtzwaluw. De wandeling start om 21:00 uur en zal ongeveer twee uur duren. Vanwege het tijdstip is deze wandeling minder geschikt voor kinderen.

Op het kale Wekeromse Zand zijn de klimatologische verschillen onder een open hemel tussen dag en nacht in de zomermaanden vaak extreem. Op de overgang van het zand naar het begroeid terrein, zoals op de heide, is het milder. Dat is het jachtterrein van bijzondere dieren zoals de nachtzwaluw. De nachtzwaluw of geitenmelker vliegt vooral in de schemering en in het donker. Zijn zang is een bijzonder, trillend geluid dat hij na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost laat horen. De contactroep van een nachtzwaluw is maar op één manier te ontdekken: door goed te luisteren. Het is een zachte maar scherpe roep, die regelmatig herhaald wordt om zo contact te leggen met soortgenoten. Overdag ligt de vogel stil op de grond of op een tak en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is de soort overdag moeilijk te ontdekken. Wanneer het weer gunstig is, is deze vogel met een beetje geluk 's avonds te horen op het Wekeromse Zand. Een unieke kans, want normaliter is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.

Tip van de boswachter: stilte tijdens de tocht is noodzakelijk. We moeten wachten en luisteren; Neem een kleedje of licht klapstoeltje mee en zo mogelijk een verrekijker. Een klein lampje is handig op de terugtocht.

Online reserveren is verplicht en kan op www.glk.nl/excursies. Daar is tevens meer informatie te vinden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

 Nieuws 

lunteren voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie