A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door A1 Mediagroep
18 september 2022 12:06


Opening bijenhotels in Voorthuizen
Foto: Opening bijenhotels in Voorthuizen
Johan Ossendrijver (beheerder groen, gemeente Barneveld), Mijntje Pluimers-Foeken (wethouder, gemeente Barneveld) en Bas van de Kuilen (voorman hovenier, gemeente Barneveld). Foto: Gem. Barneveld

- Op vrijdag 16 september opende wethouder Mijntje Pluimers-Foeken een van de drie bijenhotels die geplaatst zijn in de gemeente Barneveld. Er staat een bijenhotel in de wijk Blankensgoed, bij zwembad De Heuvelrand en een in de Roeterinkstraat.

Mijntje Pluimers-Foeken: “Ik ben blij dat we drie bijenhotels hebben geplaatst in de gemeente. Daarmee bieden we wilde bijen nestgelegenheid. En dat is hard nodig, want veel wilde bijensoorten worden bedreigd. Het is fijn dat we als gemeente zo een steentje kunnen bijdragen.”

Biodiversiteit

De gemeente Barneveld is volop bezig met biodiversiteit. De gemeente besteedt 150.000 euro aan verschillende projecten om de biodiversiteit te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn natuurgebieden en beekstelsels, groene schoolpleinen en het zorgen voor huisvesting voor insecten. De bijenhotels zijn geplaatst in de buurt waar plekken ingezaaid zijn met kruidenmengels. Op die plekken zijn ook al zeldzame planten waargenomen, zoals de rode pekanjer en het geel zonneroosje.

Bijenhotel Voorthuizen - Foto: Gem. Barneveld

Thuis

Mijntje Pluimers-Foeken: “Inwoners kunnen thuis ook gemakkelijk aan de slag. Door bijvoorbeeld een bijenhotel op te hangen of insectvriendelijke planten te plaatsen in de tuin.” Op de website van IVN Natuureducatie (www.ivn) is veel informatie te vinden over het plaatsen van nestkasten en bijenhotels.

Wilde bijensoorten bedreigd

Het gaat niet goed met de Nederlandse wilde bijen. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere bestuivende insecten. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Met het plaatsen van de bijenhotels hebben bijen een veilige nest-, rust- en overwinteringsplaats.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Beek  Best  Kampen Nieuws 

barneveld voorthuizen voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie