A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Ari-jan van de Bunt
25 maart 2023 16:05


Een knipoog naar toen
Foto: Een knipoog naar toen
Paard en wagen van Meccano op de rotonde. Foto: Ari-jan van de Bunt

- Op de rotonde bij de Zeldersweg is zaterdag 25 maart een toepasselijk nieuw kunstwerk geplaatst; een paard en wagen van meccano . Het is een mix tussen ‘het boerenverleden én het speelgoedmuseum ineen’ geworden.

Een knipoog naar toen

"Onze familie komt van origine van de Wencopperweg vandaan bij Boerderij het Hoefslag. Daar heeft mijn vader met een paar ooms een deel van de toen nog aanwezige hei ‘ontgonnen’ en zijn daar boerenbedrijven gestart. De boerderij van mijn vader heb ik 55 jaar geleden overgenomen, alleen 30 jaar gelegen geleden volgde het ‘verzoek’ om te verhuizen voor de uitbreiding van Harselaar II" aldus Kees Bakker. "Maar goed, misschien had het zo moeten zijn", vervolgt Kees met het oog op de huidige schrijnende situatie voor de boerenbedrijven. "Al voelde het toen niet zo, ik wilde gewoon boer blijven". En toen werd ik dus na de de verkoop boerderij ‘museumboer’.

En toen kwam in 2022 het idee van een museum-rotonde voorbij. "Daar wilde wij wel graag iets mee doen, maar dan wel iets met een knipoog naar toen. Eerst was er een ander idee met een ploeg en een zaaimachines, maar toen mijn oudste zoon Kees met het idee kwam van Meccano, kwam ook al snel een ‘paard en wagen’ naar boven borrelen en wisten we samen ‘dit wordt het’. Mijn vader verkocht vroeger al de eigengemaakte boeren-kazen op de kaasmarkt in Woerden. Met ons paard ervoor, deed hij er drie uur over om in Woerden aan te komen. Direct na het koeienmelken vertrok hij dan, om net voor het avond eten terug te zijn", aldus Kees Bakker.

Het Meccanogilde Nederland heeft vervolgens afgelopen najaar op ons verzoek een mooi schaalmodel gebouwd van het idee van de ‘paard en wagen’, waarna het Barneveldse bedrijf Metalas hier een levensgrote versie van heeft gemaakt. "Zij moesten wel lachen, want een boutje en moertje maken van meer dan 10kilo het stuk hadden zij ook nog nooit gedaan" aldus Kees Bakker.

De familie Bakker hoopt dat de rotonde bij de passerende automobilisten een glimlach mag verzorgen. En uiteraard wellicht ook wat extra museumbezoek.

Foto: Ari-jan van de Bunt

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Woerden Nieuws 

barneveld voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie