A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Ari-jan van de Bunt
17 mei 2023 21:22


Hoevelaken bereidt zich voor op de tijdelijke opvang van asielzoekers in voormalig Euretco-gebouw
Foto: Hoevelaken bereidt zich voor op de tijdelijke opvang van asielzoekers in voormalig Euretco-gebouw
Mogelijk AZC in Euretco gebouw Hoevelaken. Foto: Google Earth

- Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Nijkerk om tijdelijk asielzoekers te huisvesten in het voormalige Euretco-gebouw aan de Koninginneweg. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit voorstel op 16 mei in een ontwerpbesluit gesteund, waarmee de weg (bijna) vrij is voor de opvang van 350 asielzoekers voor een periode van 2,5 jaar.

Dinsdag 23 Mei is hierover een extra raadsvergadering op verzoek van alle raadsfracties.

Burgemeester Gerard Renkema heeft de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij dit proces benadrukt. "We gaan samen met het COA en andere belanghebbenden, zoals omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, in gesprek. We willen graag hun zorgen en ideeën horen om deze mee te nemen in onze uiteindelijke besluitvorming," zei hij in een interview met Nijkerk Nieuws.

Deze gesprekken zullen plaatsvinden tussen 12 en 14 juni, en uitnodigingen hiervoor worden binnenkort verstuurd. Omwonenden zijn reeds per brief geïnformeerd. Na deze gesprekken zal het college een voorlopig besluit nemen dat ter raadpleging wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Naar verwachting wordt een definitief besluit begin juli 2023 genomen.

Het COA heeft tienduizenden nieuwe opvangplekken nodig vanwege de verwachte toestroom van asielzoekers in 2023, die volgens het hoogste scenario iets meer dan 76.000 personen zou bedragen. Daarnaast wordt de vraag naar opvang versterkt door het sluiten van bestaande opvanglocaties en overbevolkte asielzoekerscentra.

Het voormalige Euretco-gebouw aan de Koninginneweg is een geschikte locatie voor deze noodopvang. Het pand is onlangs vrijgekomen na het vertrek van EK-retail en er zijn plannen om in de toekomst woningen op het terrein te bouwen. De uiteindelijke bewoners van het gebouw zijn nog onbekend en zullen voornamelijk afhangen van de asielinstroom. De huidige asielzoekers komen voornamelijk uit landen zoals Syrië, Afghanistan, Turkije, Iran en Jemen.

De gemeente Nijkerk en het COA hebben een aantal aanvullende afspraken gemaakt om een evenwichtige verdeling van mannen, vrouwen, echtparen en gezinnen te waarborgen. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen en asielzoekers uit veilige landen zullen niet in de noodopvanglocatie worden geplaatst.

Het Euretco-gebouw zal worden omgebouwd tot een sobere, maar adequate opvanglocatie. De huidige kantoorruimtes worden omgezet in woon- en slaapvertrekken met voldoende privacy. Op de begane grond zullende kantoren van het COA-personeel en Vluchtelingenwerk Nederland worden gevestigd. Daarnaast zullen er onderwijsruimtes worden ingericht voor leerplichtige kinderen, een kookruimte en andere ruimtes voor activiteiten.

Het streven is om de noodopvanglocatie niet alleen als een tijdelijk onderkomen te zien, maar ook als een plek waar asielzoekers en de lokale gemeenschap gezamenlijk activiteiten kunnen ontplooien. Burgemeester Renkema geeft aan: "Ik denk bijvoorbeeld aan initiatieven zoals vrijwillige taallessen voor volwassenen, vrijwilligerswerk en sportactiviteiten. We streven ernaar dat de asielzoekers die we hier gaan opvangen en de omwonenden goede buren worden."

Het voorstel van de gemeente Nijkerk om asielzoekers tijdelijk op te vangen in het Euretco-gebouw aan de Koninginneweg toont de bereidheid van de gemeente om een bijdrage te leveren aan de landelijke inspanning om asielzoekers een veilig onderdak te bieden. Het proces van betrokkenheid van de gemeenschap en het streven naar integratie weerspiegelt de gemeenschapswaarden van Nijkerk. Er wordt uitgekeken naar de voortdurende ontwikkeling van dit initiatief in de komende maanden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Buren  Nijkerk  Voorst Politiek 

politiek nijkerk voorpagina coa hoevelaken nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie