A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Jan Steven Eilander
5 juni 2023 21:16


KNVB straft Barendrecht maar doet Sparta geen recht
Foto: KNVB straft Barendrecht maar doet Sparta geen recht
logo KNVB. Foto: KNVB

- De tuchtcommissie van de KNVB heeft uitspraak gedaan in de zaak die Sparta Nijkerk had aangespannen naar aanleiding van het "bedrog van Barendrecht", waarover al eerder geschreven op deze site. De KNVB straft Barendrecht met een puntenaftrek van 4, waarmee de club zijn nacompetitieticket kwijtraakt. Niet Sparta Nijkerk, maar Stedoco is nu de lachende derde. Op grond van de regels die de bond voor de nacompetitie hanteert is deze ploeg nu deelnemer aan de nacompetitie om promotie naar de Tweede Divisie.

Sparta reageert bij monde van voorzitter Johan Evers teleurgesteld: "Wij zijn gedupeerd, maar we krijgen geen genoegdoening". Beroep gaan de Nijkerkers niet instellen "Dan wordt het speelschema een chaos", zo stelt de voorzitter zich coöperatief op.

Precedent

De KNVB neemt hiermee na ruim een week bedenktijd exact dezelfde beslissing als in een vergelijkbare situatie 5 jaar geleden rond HSV Heiloo. Hoewel dit begrijpelijk klinkt, is er 1 belangrijk verschil. Na het opzettelijk verliezen van de laatste competitiewedstrijd door Heiloo was Kolping Boys gedupeerd; had Heiloo de bewuste wedstrijd gewoon gewonnen, dan was Kolping de nacompetitie ingegaan. De 4 puntenstraf die Heiloo kreeg voor het bewust verliezen van de wedstrijd gaf Kolping Boys destijds het ticket voor de nacompetitie.

Een alternatief

In het geval van Sparta ligt dat ingewikkelder en betekent de puntenstraf voor Barendrecht dus dat Stedoco de nacompetitie in gaat. Dit terwijl Sparta toch echt de nacompetitie in gegaan was als Barendrecht niet vals had gespeeld. Kortom: een verdiende straf voor de valsspeler, maar geen genoegdoening voor de gedupeerde. De vraag dringt zich op of de KNVB niet het resultaat van de wedstrijd Barendrecht - GVVV ongeldig had kunnen verklaren en daarmee GVVV de punten ontnemen. Voor de voetballers uit Veenendaal was de uitkomst nog steeds deelname aan de nacompetitie geweest; Sparta Nijkerk had alsnog het nacompetitieticket gekregen waar de club recht op had.

De bittere nasmaak van dit eind van de competitie zal nog wel even blijven hangen op de Ebbenhorst.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barendrecht  Heiloo  Nijkerk  Veenendaal Sport 

sport voetbal nijkerk voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie