Berends en Klein staan donderdag voor de rechter. Foto: Bewerking Omroep Gelderland

Berends en Klein staan donderdag voor de rechter. Foto: Bewerking Omroep Gelderland

ARNHEM - Scherpenzeel blijft een zelfstandige gemeente, maar zit na het ontslag van Eppie Klein door commissaris van de Koning John Berends zonder burgemeester. En tussen Berends en Klein komt het niet meer goed. Een bizarre opeenvolging van blijdschap en boze teleurstelling gisteren op het gemeentehuis in Scherpenzeel.

Waarnemend burgemeester Klein is donderdag ontslagen, terwijl commissaris van de Koning John Berends (CdK) wist dat demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) met een besluit kwam. De inhoud van dat besluit kende hij niet, zo zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Dat leidde tot een bizarre opeenvolging van blijdschap en boze teleurstelling gisteren op het gemeentehuis in Scherpenzeel. In de ochtend horen de burgemeester van Scherpenzeel en de fractievoorzitters dat de CdK hen die middag zal bezoeken. Waarom is dan nog niet duidelijk. Die middag laat de minister weten dat ze tegen het voorstel van de provincie in vindt dat Scherpenzeel zelfstandig kan blijven.

Dit tot overwegend grote vreugde op het gemeentehuis en in de gemeenteraad, op drie partijen na. Maar dan meldt CdK Berends zich. Hij laat weten dat hij waarnemend burgemeester Klein (SGP) uit zijn functie zet. Dat is onvermijdelijk vindt hij, nadat er onenigheid is ontstaan over een brief die Klein naar de Gelderse politiek stuurde.

Op dat verwijt ga ik niet in

De vreugde slaat om in onbegrip en ongeloof in Scherpenzeel. In korte tijd is Klein erg geliefd geraakt bij een groot deel van de inwoners en de gemeenteraad. Zij verwijten Berends dat hij onrust blijft stoken in hun gemeente. "Op dat verwijt ga ik niet in", zegt Berends. Klein zegt dat hij geschrokken is van de toon van de CdK. Hij gaat niet akkoord met zijn ontslag.

Klein: 'Ik gooi niet met modder'

Klein geeft aan dat hij nog altijd blij is met het besluit van Ollongren: "Haar beslissing heeft het vertrouwen in de politiek hersteld, zij doet met haar brief recht aan de feiten die we hebben aangeleverd."

Of Berends het vertrouwen in de politiek beschadigt door Klein te ontslaan , wil Klein niet zeggen: "Ik ga niet met modder gooien."

Aangezien het ministerie van Binnenlandse Zaken de politiek in Scherpenzeel op de voet volgt, is het de vraag wat men daar van het ontslag vindt. Een woordvoerder laat weten: “De CdK is zelfstandig bevoegd een waarnemend burgemeester uit zijn functie te ontheffen, wanneer hij dat geraden acht. Hij hoeft daarvoor geen toestemming te hebben van de minister. De CdK heeft de minister wel geïnformeerd over zijn voornemen."

Op straat in Scherpenzeel klinkt de roep om het ontslag van Klein terug te draaien. Berends doet dat niet, zegt hij.

Zie ook:

Deel dit artikel