Kerststallen gluren in Nijkerk. Foto: Omroep Gelderland

Kerststallen gluren in Nijkerk. Foto: Omroep Gelderland

NIJKERK - Het is elk jaar een rustige periode tussen kerst en oud en nieuw, maar door de lockdown zitten we nu nóg meer thuis in de vakantie. Daarom vijf tips om er toch op uit te gaan deze week in onze provincie.

1. Kerststallen gluren in Nijkerk

Net als vorig jaar is er een kerststallenroute te zien in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Meer dan zeventig kerststallen zijn er te vinden. Iedereen mag meedoen en het type kerststal varieert dan ook van raamschildering tot een bouwwerk.

Het idee van de initiatiefnemers is om te zorgen voor meer verbinding met elkaar in een tijd van binnen zitten. De kerststallen zijn te zien tot 6 januari en hier te vinden. Ook in een aantal andere gemeenten, zoals in Dinxperlo, zijn kerststallenroutes te vinden.

[video:7508155]

2. Lichtbeelden kijken in Nijmegen

In Nijmegen is een route te lopen langs meerdere lichtsculpturen in de binnenstad. Tot en met 9 januari staan acht grote lichtbeelden op plekken als de Waalkade en de Stevenskerk. Van arrenslee tot een sneeuwuil zijn daar te bewonderen. Voor de kinderen is er ook nog de mogelijkheid om een quiz te doen. Kijk hier voor de route.

3. (Her)ontdek de Hoge Veluwe

Na al het binnen zitten met familie en een paar kerstdiners achter de kiezen kan het ook wel fijn zijn om even de stad te ontvluchten. Op de Hoge Veluwe is het Kröller-Müller Museum weliswaar dicht, toch is er nog genoeg te beleven.

Van een stevige winterwandeling tot een bezoekje aan het Parkrestaurant of de Theekoepel, die beide zijn geopend voor afhaal. Ook kun je aan het einde van de middag het Jachthuis Sint Hubertus verlicht zien worden in de duisternis.

4. Ampies Berg in kerstsferen

Sinds vorige week gaan elke dag de lampjes weer aan op Ampies Berg in 't Harde. Ampie bouwde samen met zijn vrouw een hoge berg vol bloemen in hun achtertuin die geopend is voor publiek.

Aan het einde van de middag licht tijdens deze donkere dagen het kerstgevoel op als de lichtjes opdoemen in de Veluwse plaats. Voor het bezoekje aan de tuin geldt een vrijwillige bijdrage.

5. Ga buiten de gebaande paden

Het gebrek aan standaard vermaak is bij uitstek een moment om ook eens andere delen van de regio te ontdekken. Zo zijn er ommetjes in Zevenaar en Overbetuwe die wat minder bekend zijn. Een wandeling blijft goed voor de weerstand en om de moed erin te houden in deze periode. Kijk hier voor een aantal routes.

Deel dit artikel