Bussen van Keolis onder de naam Rrreis. Foto: Omroep Gelderland

Bussen van Keolis onder de naam Rrreis. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De Gelderse politiek maakt zich grote zorgen over de bussen van vervoerder Keolis. De provincie dreigt met boetes als de bussen niet snel worden gerepareerd. "Maar dat is de oplossing niet. Die bussen deugen niet, dan kan je beboeten wat je wil. Dat heeft geen zin", zegt 50Plus-Statenlid Leendert Lodder.

Keolis krijgt twee maanden de tijd om te zorgen dat de Chinese bussen worden gerepareerd. Er zijn al langer grote problemen met de 259 bussen. Ze vielen stil en accu’s raakten leeg. Die problemen zijn volgens de provincie nu opgelost, maar daarmee is nog niet alles in orde. Want de verwarming werkt nog niet én de stoelen van de buschauffeurs zijn niet goed. Daardoor zitten veel chauffeurs ziek thuis, waardoor er minder bussen rijden. De provincie geeft het bedrijf tot 31 maart, daarna krijgt Keolis een boete van 5000 euro per kapotte bus. Dat kan oplopen tot 1,2 miljoen euro.

'Boete wél een goede stap'

"Die boete is een goede stap. We zien vanaf het begin problemen en nu geeft de provincie aan dat dit onacceptabel is", vindt Freek Rebel van de ChristenUnie. De SP twijfelt of een boete gaat helpen. "Ik snap wel dat Van der Meer (de gedeputeerde, red.) iets moet doen, maar het is een vlek die steeds groter wordt. Ik weet niet of dit de oplossing is, straks zadel je Keolis op met een boete van 1,2 miljoen euro", zegt Maurits Gemmink.

Zie ook: Keolis raakte megaklus kwijt door gesjoemel, maar is nu weer in de race

Keolis rijdt de zogenoemde noodconcessie. Het bedrijf zou jarenlang gaan rijden in Overijssel, Flevoland en de Veluwe, maar had gesjoemeld bij de aanbesteding. De megaklus raakte het bedrijf kwijt, het mocht wel tijdelijk rijden. Wie definitief in het gebied gaat rijden, is onbekend. Drie bedrijven zijn in de race.

[quote:Leendert Lodder:Ik zou die bussen niet willen hebben]

Als een ander bedrijf de definitieve concessie krijgt, moet dat bedrijf 90 procent van de Chinese bussen overnemen. "Dat is het volgende probleem, want als ik ondernemer was zou ik die bussen niet willen hebben", zegt Lodder. Rebel wil in ieder geval duidelijke afspraken. "Dat moeten we nu doen voordat die concessie mogelijk naar een andere vervoerder gaat en dan moet ook duidelijk worden wat we met deze lichting bussen gaan doen."

Gemmink twijfelt of de markt dit nog wel kan oplossen: "Dit is bijna een onmogelijke concessie. Het is een enorm probleem en wij denken dat de markt dit niet meer kan oplossen.” De SP’er denkt dat de provincie moet ingrijpen en een publiek busbedrijf moet oprichten. "Wij hebben de taak om het busvervoer te regelen, maar dat lukt op deze manier niet.”

Keolis denkt dat problemen opgelost kunnen worden

Keolis snapt overigens dat de provincies met boetes dreigen. Nieuwe bussen worden vrijdag gekeurd en Keolis hoopt dat de problemen dan worden opgelost. Tegen RTV Oost zegt een woordvoerder dat er harde afspraken zijn gemaakt met het Chinese busbedrijf én dat ze vertrouwen hebben in een snelle oplossing.

Zie ook: Provincie is klaar met Keolis en dreigt met hoge boetes

Deel dit artikel