Het protest in Hierden. Foto: Persbureau Heitink

Het protest in Hierden. Foto: Persbureau Heitink

ZUTPHEN - De elf verdachten die vrijdag voor de rechter verschenen in Zutphen hebben spijt. Ze vertellen de politierechter ongeveer hetzelfde verhaal. Dat ze vol emotie op pad gingen op 28 juni, maar dat ze voor het huis van minister Van der Wal zouden eindigen wisten ze niet. Ze zeggen ook niet van plan te zijn geweest om geweld te plegen. Het Openbaar Ministerie eist werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

Volgens het OM was de actie van de acht boeren een doelbewuste poging tot intimidatie. Het OM eiste werkstraffen van 120 uur en voorwaardelijke celstraffen van twee maanden tegen hen. Twee mannen uit Nunspeet en Hulshorst hoorden 40 uur werkstraf eisen. Verwacht wordt dat de rechtbank aan het eind van de middag uitspraak doet in alle zaken.

'Wilden van ons laten horen'

De boeren die verdacht worden van openlijke geweldpleging moeten in twee groepjes van vier voor de rechter verschijnen. Het zijn acht van in totaal elf verdachten die terecht moeten staan. De twee mannen uit Nunspeet en Hulshorst moeten samen voorkomen voor het vernielen van een camera, en aan het eind van de middag wordt nog een minderjarige achter gesloten deuren berecht.

Je zit gigantisch vol met emotie, en gaat met de groep mee

Dat ze allemaal spijt hebben van hun acties en het nooit weer zouden doen, betekent niet dat de emoties die ze voelden op 28 juni weg zijn. "Van der Wal maakt onze toekomst kapot", zegt een boer uit Bathmen. "Je zit gigantisch vol met emotie, en gaat met de groep mee", verklaart een ander uit Lochem. "Wij als agrarisch Nederland wilden van ons laten horen", legt een ander uit Deventer uit.

Politieauto vernield

Het is een paar weken na het bekend worden van de plannen van stikstofminister Van der Wal als de boeren naar het huis van de minister trekken, die op dat moment zelf niet thuis is. Twee politieauto's blokkeren de toegang naar het huis en de politie roept de boeren op weg te gaan. Maar dat doen ze niet.

Je wil boer worden hoe dan ook

Van een van de politieauto's worden de ruiten vernield en er wordt stro naar binnen gekieperd. Tractoren rijden voorbij de blokkade en dumpen mest op het erf van Van der Wal. Voor de rechter zeggen de boeren een voor een dat het niet zo bedoeld was allemaal. De mannen uit Hulshorst en Nunspeet, zelf geen boer, dekken een camera af met een t-shirt om te voorkomen dat de kentekens van de trekkers gefotografeerd worden. De camera was in de buurt van het huis van de stikstofminister geplaatst om Van der Wal te beschermen.

'Wisten niet waar we heen gingen'

De groep boeren heeft elkaar op 28 juni gevonden via een app en spreken af in Bathmen. "Je wil boer worden hoe dan ook. Wat er ook gebeurt, je gaat ergens voor en als je dat in één middag kapot ziet gaan, geeft dat zo'n naar gevoel", beschrijft één van de jonge boeren zijn gemoedstoestand.

Net als alle andere verdachten zegt hij dat hij niet wist waar ze heen reden vanuit Bathmen, maar eenmaal in de buurt van Harderwijk hadden de meesten wel een idee waar de rit zou eindigen. Eenmaal in Hierden zagen ze politieauto's wel, maar hoorden geen oproep om te vertrekken, zagen de rood-witte linten niet en wilden alleen een van de politieauto's aan de kant schuiven zodat er tractoren langs konden.

Minister Van der Wal zegt het gepast te vinden dat de boeren moesten voorkomen. Over een strafmaat wil ze zich niet uitlaten, dat is aan de rechtbank vindt de minister. "Ik vind het belangrijkste dat ze verantwoording afleggen", aldus Van der Wal.

Zie ook:

Deel dit artikel