Sinterklaas zal zich goed moeten inpakken. Foto: Erik Land

Sinterklaas zal zich goed moeten inpakken. Foto: Erik Land

- De afgelopen weken was de temperatuur in Gelderland op meerdere dagen opvallend hoog. Er zaten uitschieters tussen van 16 à 17 graden, zoals twee weken geleden op het weerstation in Deelen. Deze week kan het echter flink koud worden.

De meteorologen van Weerplaza spreken van een 'grote verandering' in het weerbeeld. Zondag regende het op de meeste plaatsen in onze provincie en was het 'waterkoud' volgens meteoroloog Raymond Klaassen. Ook deze maandag valt er nog op veel plekken neerslag en stijgt het kwik naar zo'n 8 graden. Vanaf dinsdag wordt het droger, maar rekenen de weerkundigen ook op mist in verschillende regio's.

Koude lucht

Vanaf woensdag komt er een oostelijke stroming op gang. De koude lucht komt dan boven het noordoosten van Europa en vindt ook zijn weg richting Nederland. Weerplaza voorziet de nodige bewolking en denkt dat de temperatuur maximaal uitkomt op 5 graden.

"Voor de zon is eigenlijk heel weinig ruimte, voor de zonnepanelen wordt het denk ik niet zo'n goede week", aldus Klaassen. "Dinsdag en woensdag zullen er vrij grijs uitzien en de temperatuur gaat geleidelijk aan naar beneden."

Nachtvorst

Op basis van de laatste weerkaarten worden rond Sinterklaas nu de laagste temperaturen voorzien. In die dagen kan de temperatuur 's nachts onder het vriespunt komen.

De kans op neerslag is klein, maar veel zonneschijn wordt ook niet verwacht. Het weerbeeld ziet er volgens Weerplaza wat somber uit met vaak veel bewolking. Of de kou na 5 december doorzet is nog onzeker.

Deel dit artikel