Lead image 1:
Lead image TXT 1: Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Als het aan het gemeentebestuur ligt, worden in Barneveld 300 asielzoekers opgevangen.

- Als het aan het gemeentebestuur ligt, worden in Barneveld 300 asielzoekers opgevangen. De gemeente wil op die manier bijdragen aan een oplossing voor de grote vraag naar opvangplekken.

"We willen graag onze verantwoordelijkheid nemen", zegt burgemeester Jan Luteijn. "Er is een grote urgentie. Kijk maar naar Ter Apel, waar mensen niet meer binnen, maar zelfs buiten moeten slapen. Dat wil je niet."

Barneveld vangt op dit moment nog geen asielzoekers op. "Regelmatig krijgen we de vraag of we tijdelijk een crisisopvang willen inrichten voor zo'n honderd man. Dat hebben we nog niet hoeven doen, maar dat vinden we ook geen optie. Daarmee is de vraag voor een langdurig verblijf voor mensen die gevlucht zijn, voor ons de enige optie op dit moment", zegt de burgemeester.

Barneveld en Voorthuizen

Het is de bedoeling dat er 300 asielzoekers vanaf 2023 minimaal vijf jaar gehuisvest kunnen worden in de gemeente. Een locatie daarvoor, is er nog niet. Een centrum in de grote dorpen van de gemeente, Barneveld en Voorthuizen, ligt het meest voor de hand.

Luteijn: "Twee aspecten spelen een grote rol: zijn er voorzieningen op fietsafstand van het asielzoekerscentrum en is er een busvoorziening in de buurt. Dat kan ook wel in de andere kernen, maar de verwachting is dat Barneveld en Voorthuizen het meest kansrijk zijn."

Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld. - Foto: Omroep Gelderland

De gemeente wil met inwoners en organisaties praten over plekken voor het opvangcentrum. "We hebben al wel een paar locaties in beeld, waar we het asielzoekerscentrum zouden kunnen bouwen, maar we zijn ook benieuwd waar inwoners mee komen. Zo kunnen we alle locaties naast elkaar neerleggen en zien wat de voorkeur heeft."

'Naasten in nood'

De burgemeester erkent dat het besluit bij sommige inwoners van de gemeente niet goed gaat vallen. "Ik kan mij dat wel voorstellen. Het is toch een omstreden thema in dit land, en dat zal in Barneveld niet anders zijn. Tegelijkertijd gaat het ook over het helpen van naasten in nood. De 300 asielzoekers in Barneveld is maar een beperkt deel van de 45.000 asielzoekers die in totaal in Nederland worden opgevangen.

Overigens is het plan nog niet helemaal rond, de gemeenteraad moet er ook nog een klap op geven. "In juli gaat de raad erover stemmen. We vertrouwen erop dat de gemeenteraad er gewetensvol over gaat oordelen. Na de zomer hopen we dan met een locatie te komen."

Inwoners van Barneveld reageren op straat eensgezind als het gaat om de komst van het nieuwe asielzoekerscentrum. "Mensen die vluchten voor oorlogsgeweld zijn van harte welkom, maar gelukzoekers niet", zegt een mevrouw. Een man vult aan: "Als het echte asielzoekers zijn, moet iedereen geholpen worden. Mensen die komen omdat 'Nederland zo goed is', nee daar heb ik geen oren naar."

Meer over

Deel dit artikel