Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een spandoek siert de gevel van een restaurant. Foto: Patrick Kelderman
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Trailers die als podium dienst doen. Foto: Patrick Kelderman
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Plek voor de inwendige mens. Foto: Patrick Kelderman
Ankeiler: Op woensdag 22 juni zal Stroe in de nationale spotlight staan. De aanleiding is helaas minder positief dan de inwoners zouden wensen.

- Op woensdag 22 juni zal Stroe in de nationale spotlight staan. De aanleiding is helaas minder positief dan de inwoners zouden wensen. Een demonstratie tegen het stikstofbeleid van de landelijke overheid zal dit jaar niet in de politieke hoofdstad Den Haag plaats vinden, maar midden in de Gelderse Vallei; een gebied waar volgens de statistiek een te hoge concentratie stikstof is.

In de dorpskern van Stroe is er nog weinig te zien van het naderende protest. Op een paar spandoeken en borden om wegen af te sluiten na, gaat het dagelijks leven door. Wel is de solidariteit richting de agrarische sector hoog. Niet onverwachts, aangezien de lokale economie sterk afhankelijk is van die sector.

Een spandoek siert de gevel van een restaurant - Foto: Patrick Kelderman

Protestlocatie

De echte locatie die centraal staat, is een groot stuk weiland aan de oostkant van Stroe, aan de Heetkamperweg.
Omdat er tienduizenden boeren en sympathisanten verwacht worden, kan een ruime opzet geen kwaad. Aan alle faciliteiten voor die dag is overigens gedacht. Zo staan er vrachtwagentrailers die als podium dienst doen en zijn er meerdere plaatsen om een natje en een droogje te halen. Wie behoefte heeft aan alcohol komt wel bedrogen uit, de gemeente staat de verkoop van alcohol niet toe.

Trailers die als podium dienst doen - Foto: Patrick Kelderman
Plek voor de inwendige mens - Foto: Patrick Kelderman

Bedrijven rondom de agrarische sector

Niet alleen de boeren zelf laten van zich horen. Diverse andere bedrijven, die direct verbonden zijn met de agrarische sector, protesteren mee. Zo is het terrein omsloten door vrachtwagens en trailers van bedrijven die zich specialiseren in onder andere veevoer en mest transporten.

Vrachtwagens omsluiten het terrein - Foto: Patrick Kelderman

Gemoedelijke sfeer

Zowel in de dorpskern van Stroe, als ook bij het terrein waar de grote demonstratie plaats zal gaan vinden, is de sfeer gemoedelijk. Iedereen hoopt op mooie dag, waarbij de boodschap prevaleert: Zonder de boer, geen voedsel.

Spandoek - Foto: Patrick Kelderman
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@a1mediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel