A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Niels Kater, Omroep Gelderland
22 september 2022 19:02


Voorlopig geen regenboogvlag in Putten
Foto: Voorlopig geen regenboogvlag in Putten
In Nunspeet wapperde de vlag afgelopen jaar voor het eerst. Foto: Omroep Gelderland

- Er komt voorlopig geen regenboogvlag te wapperen in Putten op Coming Out Day. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag besloten. De VVD had voorgesteld om dat juist wel te doen. "Als steuntje in de rug voor de LHBTI+-gemeenschap", aldus de partij. Maar een meerderheid voor het voorstel werd echter niet gevonden.

In veel gemeenten op de Veluwe is het een heikel onderwerp: het hijsen van de regenboogvlag. Eerder al was daar veel gedoe over in Nunspeet, maar ook daar wappert de vlag inmiddels op 11 oktober. Dan is het 'Coming Out Day', een dag waarop aandacht wordt besteed aan het uit de kast komen. Het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Die dag is sinds 2009 ook in Nederland een officiële dag om de acceptatie van LHBTIQ+’ers te bevorderen.

Regenboog-gemeenten

Alle Nederlandse provincies, dus ook Gelderland, hebben zichzelf uitgeroepen tot Regenboogprovincie. Ook steeds meer gemeenten nomen zichzelf 'Regenbooggemeente'. De vlag wappert inmiddels in Harderwijk, Hattem, Ermelo en Heerde. Putten gaat daar voorlopig dus niet bijkomen.

Dat vindt raadslid Anja ten Bolscher van de VVD Putten jammer. Het was haar eerste voorstel én eerste speech in de gemeenteraad en ze maakte daarmee indruk. Zeker toen ze het voorbeeld aanhaalde van een 13-jarig meisje uit Putten dat vanwege haar geaardheid zo gepest werd dat ze er ongelukkig van werd.

"Haar ouders hebben haar uiteindelijk naar een andere school in Amersfoort gestuurd", vertelt Ten Bolscher. Ook benoemt ze het zelfdodingscijfer onder LHBTIQ+-ers dat volgens haar 30 procent hoger ligt dan gemiddeld. "Het is van belang om jonge vrouwen en mannen in ons dorp te steunen in hun coming out als LHBTIQ+’ers. Iedereen in Putten mag en kan zichzelf zijn. Vandaar dat ik me hier sterk voor wil maken", aldus het VVD-raadslid. Met het hijsen van de regenboogvlag wilde de VVD dat de LHBTIQ+ gemeenschap een moreel steuntje in de rug zou krijgen.

Bijbelse betekenis

De overige partijen waren het eens dat de groep extra aandacht nodig heeft, maar de vlag hijsen gaat wat te ver, vinden ze. Kees de Goffau van de SGP Putten vindt een vlag hijsen voor een beperkte groep een verkeerd signaal: "Voor velen en ook voor de SGP heeft de regenboog ook een Bijbelse betekenis. Alleen daarom is het al een reden om tegen te zijn." In veel kerkgemeenschappen - zeker op de Veluwe - ligt de LHBTI+-discussie erg gevoelig.

Meest opmerkelijk was misschien nog wel de houding van burgemeester Henk Lambooij (SGP). Zodra er inhoudelijk discussie dreigde te ontstaan over het onderwerp, riep hij partijen tot de orde. Er mocht alleen gereageerd worden op de motie. De burgemeester had duidelijk geen zin om de discussie over de regenvlag opnieuw te voeren. Met alleen steun van Wilma van Voorst van Wij Putten was er dan ook geen meerderheid voor het voorstel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Amersfoort  Best  Ermelo  Harderwijk  Hattem  Heerde  Nunspeet  Putten  Voorst Nieuws 

putten voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie