A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door A1 Mediagroep
22 september 2022 19:42


Vijfde wereldtitel voor Koningin van het Driebanden
Foto: Vijfde wereldtitel voor Koningin van het Driebanden
. Foto: Ton Smilde

- Therese Klompenhouwer heeft haar ultieme doel bereikt: ze haalde haar vijfde wereldtitel in eigen land deze week, versloeg de Koreaanse Jieun Han in de finale en speelde een soeverein toernooi. De beste speelster van de wereld bekroonde een fantastische carrière met haar vijfde WK goud en is nog lang niet verzadigd. Het verslag, het interview met de kampioene en de foto op het podium.

Therese Klompenhouwer heeft haar ultieme doel bereikt: ze haalde haar vijfde wereldtitel in eigen land deze week, versloeg de Koreaanse Jieun Han in de finale en speelde een soeverein toernooi. De beste speelster van de wereld bekroonde een fantastische carrière met haar vijfde WK goud en is nog lang niet verzadigd. Het verslag, het interview met de kampioene en de foto op het podium.

HEERHUGOWAARD - De Nederlandse biljartster Therese Klompenhouwer hoeft vanaf vandaag, donderdag 22 september, haar record van wereldtitels niet meer te delen met de Japanse Orie Hida. Therese behaalde in eigen land haar vijfde wereldkampioenschap driebanden door winst in de finale tegen de jonge Koreaanse Jieun Han: 30-16 in 22 beurten. Daarmee heeft de Nederlandse Koningin van het Driebanden haar Japanse rivale overtroefd: Klompenhouwer 5 wereldtitels, Hida 4 titels. De Japanse Hida speelt zelf niet meer mee, omdat ze vorig jaar de overstap naar de Koreaanse PBA profbond heeft gemaakt.

Therese Klompenhouwer had deze week in het 10e wereldkampioenschap voor dames eigenlijk maar één grote concurrente. De 22-jarige Jieun Han is een snel opkomende belofte, die Therese al eens versloeg in het befaamde New York toernooi. Het voortraject van de finale op het WK van dit jaar liet een soevereine Klompenhouwer zien tegenover Han, die groeide in het toernooi en uiteindelijk klaar leek voor een aanval op de machtspositie. Zo ver kwam het evenwel niet in de Nederlandse thuisarena van Therese. De Koreaanse startte met 5-0 in drie beurten, waarna Therese reageerde met een serie van 8 (de hoogste van haar toernooi), uitliep naar 8-5 en na vier missers voor de Koreaanse naar 16-7 in 10. Het vervolg was bijna een formaliteit. ,,Ik wist dat ik haar geen goed spel moest geven, want dan kan ze heel gevaarlijk zijn'', zei Therese later. ,,Ik ben na die acht goed blijven scoren en heb sterk op de defensie gespeeld.'' Daardoor scoorde Han slechts 1 keer in acht beurten in het middelste deel van de finale en kon Therese afronden met 1, 3, 2 en 3 naar een eindstand van 30-16 in 22.

Het podium met Therese als winnaar voor Jieun Han en de Japanse dames Yuko Nishimoto en Noriko Fukao - Foto: Ton Smilde
De twee Japanse meiden Nishimoto en Fukao, brons op het WK driebanden - Foto: Ton Smilde

Halve finales

Therese Klompenhouwer-Noriko Fukao 30-10 in 23
Therese groeit naar het niveau om in de finale de kroon op het werk te zetten. Voor de derde keer in vijf optredens tot nu toe komt een tegenstander niet boven de 10. De Japanse Fukao krijgt na de partijen tegen Nguyen en Jaimie Buelens de eerste tegenstandster die superieur is: Therese start met 1, produceert daarna 3 missers, maar scoort in het vervolg 6 keer een 3 voor de uiteindelijke winst met 30-10 in 23 beurten, één van haar twee minste wedstrijden van het toernooi. Toch gaat de Nederlandse de finale tegemoet met een prachtig gemiddelde van 1.400.

Jieun Han-Yuko Nishimoto 30-25 in 26

De tweede Japanse van vier finalisten verdwijnt ook van het toneel door een kansloos verlies tegen Jieun Han, de jonge Koreaanse die met de partij sterker wordt en klaar lijkt voor de finale. De start geeft haar al een voorsprong, omdat Jieun Han zelf op 6 komt in vier beurten en de Japanse met 5 nullen start (6-0). Die marge wordt alleen nog maar verhoogd, zodat de wedstrijd net als die van Therese in de eerste halve finale, in een éénrichtingspartij ontaardt. Jieun Han heeft één keer een 4 en verder alleen prikstootjes van 2 en 3. Daarmee demarreert ze naar 20-10 in 20 en tenslotte naar 30-13 in 26, een deceptie voor de tweede Japanse.

Jieun Han na de overwinning op Yuko Nishimoto in de halve finale - Foto: Ton Smilde
Noriko Fukao, uitgeschakeld door Therese Klompenhouwer - Foto: Ton Smilde
Yuko Nishimoto, uitgeschakeld door Jieun Han - Foto: Ton Smilde

Het toernooioverzicht:

Het tiende Wereldkampioenschap in Heerhugowaard, Noord-Holland, gaat van start met 24 speelsters, van wie Therese Klompenhouwer veruit de beste start heeft met 1.250 in de poulefase voor de Koreaanse Shin Young Lee met 0.926. Drie Nederlandse dames gaan mee naar de beste 16, de Colombianen, met vier gestart, maken geen grootse indruk net als de Turkse Arzu Gok en de Duitse Katja Titze. De jongste speelster van het WK, Jieun Han, één van de grote talenten als concurrente van Therese, moet nog wennen en eindigt met 0.568 voor Jaimie Buelens, die met 9 de hoogste serie van die kwalificaties maakt.

Therese gaat ook de knock-outs soeverein in met een 1.765 partij tegen Cardona, Karina Jetten en Jaimie Buelens spelen net boven de 1.000 en lijken bij de rivalen te horen van de titelverdedigster. Twee Japanse vrouwen, Nishimoto en Fukao, melden zich bij de beste 8, Jieun Han speelt de Franse Magali Declunder uit het toernooi.

De kwartfinales brengen drie Aziaten naar het podiumgevecht met Therese Klompenhouwer. Karina Jetten sneuvelt tegen Jieun Han, Charlotte Sörensen, de Europese nummer 2, wordt gevloerd door Yuko Nishimoto met 30-28. Voor Jaimie Buelens komt het einde van de missie tegen Noriko Fukao (30-18 in 45).

Het WK, voor de tweede keer in Nederland gehouden, is een succesvolle start van de tweeluik: vanaf morgen, vrijdag, gaat het Wereldkampioenschap voor junioren van start (vrijdag-zondag) in de arena van Hotel Heer Hugo in Heerhugowaard. Ook in dat toernooi spelen 24 mondiale spelers voor de titel.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Heerhugowaard  Nijkerk Sport 

sport nijkerk voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie