A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Thomas de Jong, Omroep Gelderland
25 november 2022 20:13


Kabinet wil versnelde aanpak piekbelasters: dit zijn de reacties
Foto: Kabinet wil versnelde aanpak piekbelasters: dit zijn de reacties
Bart Kemp, voorman van boerenorganisatie Agractie. Foto: Omroep Gelderland

- Vrijdag kwam het kabinet met de langverwachte plannen voor natuurherstel. Weer springen de piekbelasters in het oog.

Zie ook:

Wim Brouwer, voorzitter LTO Gelderse Vallei - Foto: Omroep Gld

Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, is teleurgesteld na het lezen van de plannen. "We hadden gehoopt dat er na vandaag meer duidelijkheid zou zijn, maar de onzekerheid is eigenlijk alleen maar gegroeid."

Het vooruitzicht op gedwongen uitkoop schiet ook Brouwer in het verkeerde keelgat. "De vraag is in hoeverre dit een aanbod is en geen dreigement. Doordat minister Van der Wal deze toevoeging heeft gedaan, ben ik bang dat veel boeren zich alsnog gedwongen voelen."

Geen stok achter de deur

Hij had graag gezien dat de opkoopregeling écht vrijwillig zou zijn. "Dus zonder die stok achter de deur. En dat het fiscaal ook goed geregeld is, want je wil niet dat de Belastingdienst na de uitkoop de helft in beslag neemt."

Gelders Landschap & Kasteelen laat via koepelorganisatie LandschapNL weten blij te zijn dat het kabinet vasthoudt aan de doelen en deadlines. De uitkoopregeling voor piekbelasters ziet de natuurorganisatie als een "potentieel belangrijk instrument om de transitie los te trekken."

De provincie Gelderland is positief over het maatregelenpakket, maar merkt op dat er nog veel plannen concreet moeten worden gemaakt, zo meldt het college van Gedeputeerde Staten. De provincie benadrukt dat inwoners en bedrijven wachten op uitgewerkte plannen.

Zie ook:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Den Haag  Ede Nieuws 

stikstof stikstofcrisis voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie