27 november 2022 8:46

Hoevelaken stijgt naar plek twee na ruime overwinning op KVVA
Hoevelaken stijgt naar plek 2. Foto: Robert Kreuning

- De laatste zaterdag van november 2022 was een vreemde voetbaldag voor de ploegen uit de Derde Klasse B uit het District Oost. In Lelystad zag met het na zeven, voornamelijk ruime, nederlagen niet meer zitten om de competitie voort te zetten en werd in overleg met de KNVB het eerste elftal uit de competitie terug getrokken

De consequentie daarvan was, dat zeven ploegen hun opgebouwde puntenaantal met drie zagen slinken. Koploper VVOP was daarmee de grote winnaar, omdat die de confrontatie met Lelystad nog niet was aangegaan. Zonder zelf te spelen liepen de Voorthuizenaren daarmee drie punten uit op de naaste achtervolgers KVVA, Terschuurse Boys en Hoevelaken.

Twee van die ploegen, KVVA en Hoevelaken, troffen elkaar zaterdagmiddag aan de Dollardstraat. Het was het eerste competitieduel tussen beide ploegen in de historie en die bijzonderheid deed vele Hoevelakense supporters besluiten de fiets te pakken, naar Amersfoort af te reizen en het overgrote gedeelte van het knusse clubhuis en de ‘tribune’ in beslag te nemen. Op genoemde tribune, een opstap van drie treden, werden de supporters weinig verwend. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van KVVA, zonder dat Hoevelaken een kans wist te creëren. Aan de andere kant deelde KVVA een aantal speldenprikken uit, waarbij doelman Gijs Leebeek moest bewijzen voldoende geconcentreerd te zijn zonder veel te doen te krijgen.

Het venijn zat echter in de slotfase van de eerste helft. In de laatste officiële speelminuut kreeg KVVA een vrije trap te nemen op de rand van het strafschopgebied. De bal werd goed ingeschoten, maar eindigde voor een opgelucht Hoevelaken op de lat.

Nog geen twee minuten later was er gevaar aan de andere kant te bespeuren, toen Paul Eleveld wist door te breken. Net buiten het strafschopgebied werd hij echter getorpedeerd door de doelman van KVVA, die met een rode kaart mocht inrukken. De nodige protesten en het aanwijzen van een veldspeler als nieuwe sluitpost later, kon Hoevelaken na drie minuten aanleggen voor de vrije trap. De goed genomen bal dreigde in de bovenhoek te verdwijnen, maar de doelman ad-interim wist de bal met een katachtige beweging de bal uit zijn doel te ronselen. Het leverde hem applaus en goedkeurend gemompel op van de supporters van zowel de gastheren als de gasten. In het clubhuis waren de conclusies vervolgens niet te tellen. “Die andere keeper had die bal zeker niet gehad.”

Met tien tegen elf had Hoevelaken in de tweede helft geen kind meer aan KVVA. Na een assist van Joeri van den Hoeven tekende Paul Eleveld al na acht minuten voor de openingstreffer, twee minuten later gevolgd door de eerste competitietreffer van Joep Timmerman, die knap de doelman omspeelde en de bal binnen schoof. Joeri van den Hoeven tekende na ruim een kwartier voor de 0-3. Drie minuten later kopte een Amersfoortse verdediger de bal achter zijn eigen doelman vanuit een hoekschop. Op het halve uur zorgde Ludo Horst met een mooie schuiver voor de 0-5 eindstand. Daarmee deed Hoevelaken goede zaken en kon het de drie verloren punten vanwege het terugtrekken van Lelystad ’67 alsnog bijschrijven. Hoevelaken steeg zelfs naar de tweede positie, maar staat wel zeven punten achter op koploper VVOP. Dat zijn er twee meer dan het gat naar beneden naar de nummer laatst op de ranglijst. Kortom, de laatste drie competitiewedstrijden vóór de winterstop, voor Hoevelaken te beginnen in en tegen Elspeet, zijn belangrijk in het aan- of afhaken.

Opstelling: Gijs Leebeek; Jordy Zieltjes, Ludo Horst, Joost van den Heuvel, Pascal de Jong; Jelle Bos, Paul Eleveld (64. Daan Vinke), Siem Kooistra (64. Robin Elverding), Joeri van den Hoeven; Roan van de Pol, Joep Timmerman.

Scoreverloop: 53. Paul Eleveld 0-1, 55. Joep Timmerman 0-2, 61. Joeri van den Hoeven 0-3, 64. E.D 0-4, 75. Ludo Horst 0-5.