A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Sierou de Vries
12 december 2022 18:47


Gemeentebestuur en boeren opnieuw met elkaar in gesprek
Foto: Gemeentebestuur en boeren opnieuw met elkaar in gesprek
Gemeente Barneveld logo. Foto: Gemeente Barneveld

- Burgemeester Jan Luteijn en wethouder Bennie Wijnne hebben donderdag 8 december gesproken met een groep boeren en boerinnen over de lokale impact van de ontwikkelingen binnen de agrarische sector. Centraal gespreksthema was het vertrouwen in de toekomst. Benoemd werd dat dit vertrouwen bij boeren steeds verder afneemt, wanneer het perspectief ontbreekt en de regelgeving het ondernemen steeds verder bemoeilijkt.

Een groep van ongeveer twintig agrariërs uit de verschillende dorpen en sectoren wisselden van gedachten over onderwerpen als stikstof, de transitie van de landbouw en ruimtelijke ordening. Het gesprek was een vervolg op een bijeenkomst die in augustus plaatsvond in de nasleep van de boerenprotesten. Destijds gaven zowel het gemeentebestuur als de aanwezige boeren aan behoefte te hebben om met elkaar in gesprek te blijven.

Behoefte aan lokale regie

Tijdens de bijeenkomst van donderdag overheerste een sfeer van gelatenheid bij de aanwezige agrariërs over de landelijke ontwikkelingen. Samen met het gemeentebestuur werd besproken in hoeverre de gemeente iets voor de agrarische sector kan betekenen. Daarbij ging het nadrukkelijk over de mate van invloed van de gemeente op provinciale en landelijke processen. Zowel bij boeren als het gemeentebestuur leeft de behoefte om lokaal over actuele en betrouwbare informatie te beschikken om meer zelf de regie te kunnen houden op onder andere gebiedsprocessen.

Ondersteuning

Daarnaast was er aandacht voor het welzijn van boeren en hun gezinnen. De onzekerheden die op de sector afkomen, leiden bij ondernemers en hun gezinnen soms tot sociaaleconomische en psychische problematiek. ,,We weten dat binnen de sector maar ook vanuit enkele kerken hiervoor bijeenkomsten georganiseerd worden. Vragen voor ondersteuning kunnen ook worden aangemeld via de vakbond LTO. Als gemeente kunnen wij hier ook ondersteuning bij bieden; dat geldt zowel voor maatschappelijke initiatieven als individuen” lichtte burgemeester Jan Luteijn toe.

Ondernemers die hierover contact willen met de gemeente kunnen contact opnemen me [email protected] of via het telefoonnummer 14 0342.

Afgesproken is het gesprek tussen gemeente en boeren over enkele maanden een vervolg te geven. Er wordt nog gekeken naar de meest geschikte vorm hiervoor.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Leiden Nieuws 

barneveld voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie