A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Patrick Kelderman
17 december 2022 1:00


Samen werken aan prettig wonen in Barneveld
Foto: Samen werken aan prettig wonen in Barneveld
Ondertekening. Foto: Woningstichting Barneveld

- Huurdersvereniging, gemeente en Woningstichting Barneveld zetten in 2023 extra in op het bouwen en verduurzamen van sociale huurwoningen en op het intensiveren van de samenwerking om (energie)armoede te voorkomen. Dat staat in de prestatieafspraken over het wonen in de gemeente die zij met elkaar maakten en op 15 december ondertekenden.

In de Prestatieovereenkomst Wonen 2022 t/m 2025 legden huurdersvereniging, gemeente en Woningstichting Barneveld vast wat elk van hen in de periode van vier jaar bijdraagt aan het wonen in gemeente Barneveld. Aan de betaalbaarheid van het wonen, en hoe zij met elkaar zorgen voor voldoende geschikte en duurzame woningen in leefbare wijken en kernen.

Actualisatie 2023

Elk jaar worden de prestatieafspraken geactualiseerd. Bij de actualisatie voor 2023 hielden de partijen rekening met de Nationale Woon- en Bouwagenda, de Nationale Prestatieafspraken, het aanbod van de corporaties in de regio Foodvalley en het coalitie akkoord gemeente Barneveld 2022-2026. De voor 2023 geactualiseerde prestatieafspraken werden vandaag ondertekend door Theo van de Kraats van Huurdersvereniging Barneveld, wethouders Jolanda de Heer en Bennie Wijnne namens de gemeente Barneveld en directeur-bestuurder Marieta Peek-Marlet van Woningstichting Barneveld.

Voldoende geschikte woningen

Het Rijk wil dat tot en met 2030 tweederde van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar is, namelijk sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen tot €1.000 en koopwoningen tot €355.000. Daarnaast wil het Rijk dat in alle Nederlandse gemeenten 30% van alle woningen bestaat uit sociale huurwoningen. Voor de nieuwbouw in Barneveld betekent dit dat partijen streven naar 30%. Woningstichting Barneveld heeft de ambitie om tot en met 2025 in totaal zo’n 650 nieuwe huurwoningen te bouwen (in 2022 leverde de woningstichting 70 woningen op). Verschillende typen woningen voor diverse doelgroepen. De gemeente biedt op haar beurt voldoende locaties hiervoor aan of geeft deze opdracht mee op gronden van derden.

Betaalbaar wonen

De totale woonlasten (dus de huur inclusief lokale lasten en energielasten) moeten betaalbaar zijn en blijven voor huurders. De oplopende energieprijzen en de mogelijke energiearmoede die hieruit voortvloeit, hebben de speciale aandacht van gemeente, woningstichting en huurdersvereniging. Landelijk, in de Nationale Prestatieafspraken, spraken partijen voor 2023 een huurverlaging af voor lage inkomens. Voor de overige groepen wordt de jaarlijkse huurverhoging beperkt, doordat die niet meer aan de inflatie wordt gekoppeld, maar aan de gemiddelde loonstijging. Woningstichting Barneveld overlegt ieder jaar met de huurdersvereniging over de hoogte van de jaarlijkse huurverhoging. De Nationale Prestatieafspraken vormen daarbij de basis.

Verdeling van huurwoningen

De drie samenwerkende partijen willen de inwoners van Barneveld goede woonkansen bieden. Door voldoende woningaanbod, maar ook door een woningaanbod dat past bij de levensfase en de huishoudenssamenstelling. De actualisatie Huisvestingswet in 2023 zal effect hebben op de verdeling van sociale huurwoningen. Deze biedt naar verwachting de mogelijkheid om 50% van de beschikbare huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding. Daarnaast mag de gemeente specifieke beroepen aanmerken als cruciaal, zodat zij woningzoekenden met die beroepen gericht kan helpen bij het vinden van een woning.

Vitale en gedifferentieerde wijken en kernen

Samen streven partijen ernaar dat huishoudens met een bescheiden inkomen, in alle kernen van Barneveld kunnen wonen. Om fijn samen te kunnen leven in de buurten en kernen is het van belang dat we omzien naar elkaar en dat bewoners die dat nodig hebben ondersteuning en zorg krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van Wmo.

Duurzaamheid

Barneveld levert haar bijdrage aan het klimaatakkoord: in 2050 is Nederland CO2-neutraal. De warmtevisie van de gemeente draagt daaraan bij en is een belangrijke richtinggever voor de verduurzaming de komende jaren. Woningstichting Barneveld is hard op weg om ervoor te zorgen dat 80% van haar woningen in 2030 label A heeft. De woningen met de minst duurzame energielabels komen als eerste aan de beurt voor verduurzaming. Daarnaast zetten de drie partijen zich in om huurders te informeren over energiebesparing.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Best Nieuws 

wonen barneveld voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie