A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Jan van Ingen
21 december 2022 14:56


Door ruim tweehonderd jaar gemeentebestuur bladeren
Foto: Door ruim tweehonderd jaar gemeentebestuur bladeren
In aanwezigheid van (oud-)bestuurders onthult burgemeester Jan Luteijn de bestuurlijke bladermuur in de publiekshal van het gemeentehuis. Foto: Pauw Media

- Burgemeester Jan Luteijn heeft op dinsdag 20 december in de publiekshal van het gemeentehuis een ‘bladermuur’ onthuld. Deze bladermuur geeft op een originele manier een overzicht van de bestuurlijke geschiedenis van onze gemeente sinds 1812: wie waren onze burgemeesters, raadsleden en wethouders?

‘Bladerbare’ wandpanelen per bestuurlijke periode geven een mooi overzicht van interessante wetenswaardigheden over onze gemeenteraden en colleges van vroeger tot heden. De bestuurlijke geschiedenis van Barneveld begint al in 1812. Kort na de inlijving bij Frankrijk. Toen werd het grondgebied verdeeld in de gemeenten (toen ‘mairiën’ geheten) Barneveld, Voorthuizen en Garderen. Deze indeling bleef bestaan tot 1818, toen de drie gemeenten weer werden verenigd tot het schoutambt, de latere gemeente, Barneveld. Natuurlijk gaat de geschiedenis van Barneveld en dit gebied nog verder terug, maar toen was er nog geen gemeenteraad.

Lokale bestuurlijke geschiedenis

Uit het archief zijn alle namen en gegevens van de vele bestuurders bij elkaar gezocht. Bezoekers en belangstellenden kunnen in de publiekshal makkelijk terugzoeken wie bijvoorbeeld de eerste burgemeester was en wie het eerste vrouwelijke raadslid. Wisselingen in gemeenteraad of college zijn zichtbaar per bestuursperiode. Boven de bladermuur hangen de foto’s van de huidige raadsleden en het college van burgemeester en wethouders.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Best Nieuws 

barneveld voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie