A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Ari-jan van de Bunt
3 januari 2023 14:54


Nieuwjaarsreceptie gemeente Barneveld druk bezocht
Foto: Nieuwjaarsreceptie gemeente Barneveld druk bezocht
Nieuwjaarsreceptie gem. Barneveld druk bezocht. Foto: Gem. Barneveld

- Maandag 2 januari hield de gemeente Barneveld haar nieuwjaarsreceptie in het Schaffelaartheater. Voorheen werd dit in de hal van het gemeentehuis georganiseerd. Dit was ook de eerste keer, na twee jaar afwezigheid door corona.

Alle genodigden konden de hand schudden van de burgemeester en wethouders. Ook was er een toespraak door de vertrekkende Burgemeester Jan Luteijn en er werd door een Oekraïens dameskoor, waarvan allen nu in De Glind verblijven, een lied gezongen.

Albert van der Zwaag, cameraman van Online Barneveld was er bij en maakte de volgende impressie:

Hier leest u de volledige toespraak van Burgemeester Jan Luteijn:

Dames en heren,

Wat fijn u vanavond in het Schaffelaartheater te mogen verwelkomen. Na drie jaar van afwezigheid kunnen we elkaar weer ontmoeten en de hand schudden. Inwoners, ondernemers, bestuurders en relaties van harte welkom. Namens het gemeentebestuur wens ik u een gezond en voorspoedig 2023. Om het met een oude uitdrukking te zeggen: veel heil en zegen voor het nieuwe jaar!

We leven in een onrustige wereld. De tonelen wisselden altijd al, maar de oorlog in Oekraïne, de mondiaal toenemende spanning, de heftige gevolgen van de klimaatverandering, de grote onzekerheid van ondernemers in de agrarische sector en om niet meer te noemen de zorgen over de hoge energierekening maken dat de onrust iedereen, in welke mate ook, in beslag neemt!

2022, het jaar waarin de pandemie van Covid19 tot stilstand leek te komen. Waarvan overigens heel wat mensen de blijvende gevolgen nog ervaren. In januari mochten de winkels en later ook de horeca weer open. Hiervoor heeft Barneveld vurig gepleit in een brief aan de minister-president die in het hele land weerklank vond. Stap voor stap kwam de samenleving weer op gang. Met activiteiten in de dorpen en evenementen die konden rekenen op grote belangstelling. Ik denk aan Koningsdag, 4 en 5 mei, Kunst in Kootwijk, Ballonfiësta, Jubileumdagen brandweer Kootwijkerbroek, Floralia in Voorthuizen en de vele Kerstmarkten in de afgelopen weken. Hulde aan alle verenigingen en vrijwilligers die dit mogelijk maken.

Vanaf het voorjaar zijn vluchtelingen uit Oekraïne in onze dorpen opgevangen. Er is door kerken, inwoners, vrijwilligers, maar ook door de medewerkers van Barneveld een omvangrijke taak uitgevoerd. Honderden Oekraïners hebben een plaats gevonden. Wie weet hoe lang nog? Er zijn ook meer statushouders gehuisvest en er verbleven in Voorthuizen tijdelijk 80 vluchtelingen. Bovendien zoeken we als gemeente een locatie voor een asielzoekerscentrum. Barneveld laat geen mensen in de kou staan. Als burgemeester ben ik trots op iedereen die hieraan een steentje heeft bijgedragen. Ook dank aan de organisaties die hulpgoederen naar de getroffenen brengen, maand na maand!

Intussen tekenden zich medio 2022 donkere wolken af boven de agrarische sector. Nieuwe stikstofreductieplannen brachten onzekerheid op het boerenerf. En niet alleen daar, de plannen hebben ook grote impact in de bouw en op de infrastructuur in ons land. Woensdag 22 juni zullen we niet snel vergeten. Ruim 40.000 boeren demonstreerden op een weiland in Stroe. De demonstratie verliep goed dankzij de uitstekende voorbereiding van politie, hulpverleners en onze medewerkers. De zorg over de toekomst van de boeren, de zorg voor de effecten op ons buitengebied én op de vitaliteit van onze dorpen is en blijft groot. Meelevend dat ZM Koning Willem-Alexander in november een bezoek bracht aan melkveehouders in Terschuur. Kern van het gesprek was de voortdurende onzekerheid over hun toekomst als gezinsbedrijven. Barneveld en de gemeenten in de Regio Foodvalley maken zich op voor een grote overgang in deze sector die wat ons betreft met rechtvaardigheid, zorgvuldigheid en compassie dient te worden uitgevoerd.

Het bestuur van de gemeente Barneveld heeft vorig jaar een behoorlijke verandering ondergaan. In maart verwelkomden we elf nieuwe raadsleden in de gemeenteraad van nu 33 personen. Het college is opnieuw samengesteld en de wethouders Pluimers en Oosterwijk deden hun intrede. Dat betekende het afscheid van de wethouders Dorrestijn en Van de Burgwal. Per 1 december nam wethouder Van Daalen afscheid vanwege zijn benoeming als burgemeester van Ermelo. Als zijn opvolger is wethouder De Heer op 14 december beëdigd. En op 13 december heeft de gemeenteraad dhr. van der Tak voorgedragen als de nieuwe burgemeester. Ik wens het gemeentebestuur bij alle verantwoordelijkheden veel wijsheid en daadkracht.

Het openbaar bestuur staat onder druk. Rijk, provincies en gemeenten maken het elkaar niet gemakkelijk. Bureaucratie en technocratie nemen toe. De afstand en daarmee ook de kritiek tussen bestuur en bestuurden groeit. En tegelijkertijd neem het vertrouwen af. Dat brengt ons land helaas niet verder. Ik wil vanavond pleiten voor meer Tussenheid in plaats van Overheid. Als we als bestuurders niet tussen de mensen staan, zitten we er immers snel naast. Wellicht moet onze nieuwsgierigheid weer ontwikkeld worden en onze luisterbereidheid! Overheden zijn zo geneigd te communiceren over hun oplossingen, terwijl met anderen spreken over hun problemen veel productiever is. Laten alle bestuurders zich voornemen op te treden als een Tussenheid in plaats van als een Overheid zodat vertrouwen hen weer gegeven wordt.

2023 zal in het teken staan van de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Inwoners, ondernemers en gemeente samen in gesprek over de gewenste toekomst van Barneveld. De claims op de ruimte zijn groot en dat vraagt om een scenario waarin bewuste keuzes worden gemaakt. Keuzes voor groei van de dorpen, voor ruimte voor ondernemerschap, voor toekomstgerichte landbouw, voor recreatie, natuur en bereikbaarheid. Barneveld kent intussen 61.674 inwoners, maar groeit door tot ongeveer 80.000 inwoners in 2040. Een enorme opgave én tegelijkertijd een kans voor een sterkere positie in de regio en voor het behoud van een hoogwaardig voorzieningenniveau.

Deze ontwikkelingen gaan niet vanzelf. Zoals gezegd, de gemeenteraad zal keuzes moeten maken. En de ambtelijke organisatie van onze gemeente zal hierop moeten worden toegerust om de groeiambities waar te maken. Werken vanuit de opgaven, nog meer integraal werken en vooral gevoed vanuit de negen dorpen. Dat vergt een grote omslag en daar is het college met het concernteam voortvarend mee aan de slag gegaan. Waarbij de krapte op de arbeidsmarkt overigens een extra uitdaging betekent.

Mijn opvolger mag gaan dienen in een prachtige gemeente van krachtige gemeenschappen op de flanken van de Veluwe. Van De Glind tot Garderen. Een gemeente waar ruimte en ontwikkelkracht aanwezig is. Als geen andere gemeente heeft Barneveld volume, veelzijdigheid en veerkracht. Onze gemeente groeit harder, is gemiddeld jonger, sociaal sterker, er zijn hier meer bedrijven, meer zelfstandigen en meer banen dan in andere gemeenten. Dat is goud waard in deze tijd.

Onze inwoners zijn aanpakkers en doorpakkers. Onze ondernemers denken in oplossingen en zijn hun tijd vooruit. Mensen zien hier naar elkaar om. En juist dat maakt Barneveld wat het is. Besef dat anderen daar met jaloezie naar kijken. Laten we ons ook realiseren dat iets hebben één ding is, maar iets behouden voortdurend om onderhoud vraagt. Ik vertrouw na bijna twee jaar ervaring als burgemeester u die opdracht gezamenlijk met een gerust hart toe.

Afrondend iets persoonlijks. Met vreugde mag ik hier mijn werk doen en het afscheid dient zich aan. Er is immers een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik bewaar mijn reflecties van deze twee jaar voor later. Dienen in deze gemeente is een voorrecht en heeft mij persoonlijk veel gebracht. Ik dank mijn Schepper voor dit voorrecht op mijn levenspad.

De jaarwisseling is ook het moment om na te denken over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Blijven we voor steeds meer en steeds groter kiezen of kiezen we voor minder meer? Maken we wel voldoende tijd voor ons innerlijk? En voor de mensen om ons heen? Komen we toe aan een goed gesprek? Luisteren we echt naar elkaar? Laten we ons voornemen hier werk van te maken. Oprecht luisteren en met andere ogen leren kijken. Om te beschouwen waar het echt om gaat in het leven!

Ik wens u op de drempel van het nieuwe jaar namens het gemeentebestuur een goed en waardevol 2023. Dat vele zegeningen u mogen toekomen. En dat u tot een zegen mag zijn voor uw omgeving. Zoals een joodse uitspraak luidt: “Een beetje licht verdrijft veel donker”. Dank u wel!

Burgemeester Jan Luteijn.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Best  Ermelo Nieuws 

barneveld voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie