Ankeiler: Het is een zooitje. Veel boeren en boerenorganisaties kunnen er kort over zijn.

- Het is een zooitje. Veel boeren en boerenorganisaties kunnen er kort over zijn. Nadat bemiddelaar Johan Remkes vorig jaar het vertrouwen tussen de boeren en het kabinet weer een beetje had hersteld, lijkt dat in de afgelopen weken rap afgebrokkeld te zijn. Na het mestdebacle laat nu ook de Kamerbrief met daarin duidelijkheid over de piekbelasters langer op zich wachten.

Aanvankelijk zou er vrijdag een Kamerbrief komen met daarin de omschreven criteria waaruit boeren zouden kunnen opmaken of ze bij de categorie piekbelasters horen. Tegelijkertijd worden er dan regelingen gepresenteerd waar boeren zich dan vanaf april voor aan zouden kunnen melden. Maar het verschijnen van die brief is uitgesteld, al lijkt niemand daar echt van op te kijken. "Ze zullen nog wel niet goed weten wat ze ermee aan moeten", reageert Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei en kalverhouder in Barneveld.

Geen lijst met piekbelasters

Een belangrijk advies van Remkes was de snelle uitkoop (binnen 1 jaar) van een groep van 500 tot 600 piekbelasters. Boerenbedrijven dus die enorme negatieve impact hebben op de natuur. Maar maanden later is er nog niets duidelijk. "Er komt geen lijst met piekbelasters, die is er helemaal niet", schetst Brouwer. "Maar iedereen kan straks dus zelf zien of hij piekbelaster is. Vorig jaar leek het of men heel veel haast ging maken, maar nu hoor ik helemaal niets."

Ook boer Jaap Kok uit Lunteren ziet de chaos groter en groter worden. Twee weken terug was minister Van der Wal, van Natuur en Stikstof nog op werkbezoek bij zijn kalverhouderij. "Daar word je echt moedeloos van", zegt Kok over het gedoe dat nu ontstaan is rond landbouwminister Piet Adema. Hij blunderde met afspraken rondom de uitzonderingspositie van Nederlandse boeren op het gebied van mestverwerking. Kok herhaalt nog maar eens wat hij tegen Van der Wal zei: "Algemene maatregelen in een brief dat helpt niet. Ga nou eens de boer op en geef die mensen die geen opvolger hebben of willen verkopen nou dat woest aantrekkelijke bod. Het is allemaal maatwerk."

'Er moet duidelijkheid komen'

Volgens Edenaar Bart Kemp, voorzitter van boerenactiegroep Agractie, heeft de agrarische sector - en dat zeggen ze al langer - vooral snel perspectief nodig. "Er moet duidelijkheid komen vanuit Den Haag." Ook wil hij dat het kabinet realistische doelen voor de aanpak van het stikstofprobleem stelt. "Heel veel boerengezinnen in Gelderland dreigen hun toekomst volledig kwijt te raken", zegt hij. "Ze moeten in de toekomst hun gezinsbedrijf voort kunnen zetten én een eerlijke boterham kunnen verdienen."

LTO'er Brouwer heeft geen idee hoe de situatie vlotgetrokken moet worden. "Het vertrouwen is nu weer zo naar het nulpunt gedaald dat ik me afvraag hoeveel mensen straks nog naar die nieuwe brief gaan kijken. De organisaties zijn met minister Adema in gesprek over het landbouwakkoord, maar dat schiet nu helemaal niet op met al dat gedoe van de laatste tijd. Het wantrouwen wordt elke week weer door één of ander ding vergroot."

Deel dit artikel