Ankeiler: Inwoners van Nijkerk vinden het moeilijker dan ooit om te kiezen op welke partij ze gaan stemmen.

- Inwoners van Nijkerk vinden het moeilijker dan ooit om te kiezen op welke partij ze gaan stemmen. Een bewoner zegt: “Voor het eerst in mijn leven heb ik geen idee op welke partij ik moet stemmen.”

De thema’s die spelen, verschillen per persoon. Een bewoner vindt het thema natuur erg belangrijk, terwijl een ander zich zorgen maakt over de toekomst van zijn kinderen door de woningnood. Volgens EenVandaag zijn de belangrijkste thema’s die in de provincie Gelderland spelen: openbaar vervoersverbindingen, de bouw van windmolens, grotere rol boeren in natuurbeheer, investeren in nieuwe natuurgebieden en investeren in internet op het platteland.

Identiteit speelt ook een rol, vooral onder de christenen in Nijkerk. Een bewoner vertelde: "Ik vind een stukje identiteit heel belangrijk. Ik ben christen, dus dan vind ik het belangrijk om dat mee te nemen in de afwegingen."

Te veel partijen

Nog niet iedereen is eruit op wie die gaat stemmen. "Voor het eerst in mijn hele leven heb ik geen idee op welke partij ik moet stemmen." Meerdere bewoners vinden dat er te veel partijen zijn wat het kiezen lastig maakt. "Er zijn veel te veel partijen. Je weet eigenlijk niet goed meer wie wat zegt". Er zijn achttien partijen te kiezen in de Provinciale Statenverkiezing.

Voorgaande jaren

In voorgaande jaren heeft het CDA in de gemeente de meeste stemmen gekregen. Bij de laatste Provinciale Statenverkiezing in 2019 kreeg de partij 15,5 procent van de stemmen. VVD kwam op plek twee met 15,3 procent van de stemmen en de ChristenUnie op plek drie met 12,3 procent (zie grafiek).

De gesproken inwoners zijn het erover eens dat het wel belangrijk is om te stemmen. "Je hebt een recht gekregen en dat moet je gebruiken". Door te stemmen kun je invloed uitoefenen op de toekomst van de provincie Gelderland en de thema’s die voor jou belangrijk zijn. De verkiezingen vinden plaats op woensdag 15 maart en het is afwachten welke partijen er uiteindelijk als winnaars uit de bus zullen komen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected].

Deel dit artikel