Ankeiler: De BoerBurgerBeweging (BBB) boekte woensdag een reusachtige overwinning in Gelderland tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

- De BoerBurgerBeweging (BBB) boekte woensdag een reusachtige overwinning in Gelderland tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De partij sleepte een kwart van de stemmen in de wacht, al is dat op basis van 48 van de 51 gemeenten. Er lonkt een coalitie over rechts, zegt provincieverslaggever Gerwin Peelen.

BBB komt volgens de huidige prognose met liefst dertien zetels in de Gelderse Staten. Dat is gigantisch en zelden vertoond, zegt Peelen. "Om het een beetje in verhouding te zien: bij de vorige verkiezingen werd de VVD de grootste, met acht zetels. Daar gaat BBB nu ruim overheen. Iedereen zag wel aankomen dat BBB zou winnen, op basis van de laatste peilingen, maar in de laatste dagen is er wel echt iets veranderd. Want dertien zetels is boven álle verwachtingen."

Hoe nu verder?

Hoe gaat de monsterzege van de boerenpartij vorm krijgen in Gelderland? BBB mag het voortouw nemen bij het vormen van een coalitie, zegt Peelen. "Stel dat ze niet gaan mee regeren, dan heb je zeven partijen nodig om aan een coalitie te komen. Dan krijg je de VVD, GroenLinks, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP. Het lijkt me dus duidelijk: BBB gaat mee regeren. En omdat ze de grootste zijn geworden, mogen ze gaan beginnen met formeren."

Peelen verwacht een coalitie over rechts in Gelderland. "Als je begint met BBB, CDA en de VVD, dan kom je uit op 23 zetels. Dan heb je er eigenlijk nog twee partijen bij nodig, en misschien kan JA21 er daar eentje van zijn: die partij ligt qua stikstof best dicht bij BBB. De vraag is natuurlijk wel of het CDA daar zin in heeft, nadat ze deze tik op de vingers hebben gekregen van de kiezer. Ga je dan direct mee regeren? Dat worden afwegingen die de komende weken heel interessant worden. Een ruk naar rechts is logisch."

Een andere optie zou zijn dat GroenLinks en/of PvdA en BBB samen in de coalitie gaan zitten: dan zijn er minder partijen nodig om tot een meerderheid in de Gelderse Staten te komen.

Dat is in lijn met wat Tweede Kamer-fractievoorzitter Caroline van der Plas woensdagavond al zei tegen Omroep Gelderland. Zij ziet mee regeren in onze provincie zeker zitten. "Ik denk dat wij Gelderland wel een duwtje kunnen geven in het gezond verstandbeleid, zoals wij het dan noemen. En ook goed gaan kijken naar wat we nou precies aan het doen zijn. Kennen we de gevolgen van het rigoureuze beleid dat we aan het uitvoeren zijn?"

Eén winnaar, veel verliezers

De BBB is de enige duidelijke winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland. De resterende partijen likken nu allemaal hun wonden, zegt Peelen. "VVD, twee zetels eraf. Het CDA, drie zetels eraf. Forum voor Democratie, van acht naar één. Maar ook de SP, de PVV, ChristenUnie en D66 hebben allemaal een zetel verloren. Er zijn heel veel verliezers. GroenLinks en PvdA hebben geen zetel verloren, die blijven wel overeind", aldus Peelen. Hij maakt daarbij wel een voorbehoud. "Er zijn pas 48 van de 51 gemeenten geteld. Er kan nog een kleine verandering komen."

De stemmen in de gemeenten Apeldoorn, Beuningen en Nijmegen zijn nog niet geteld.