Lead image 1:
Lead image TXT 1: Zetelverdeling. Foto: Corlaer College
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Verkiezingspercentages. Foto: Corlaer College
Ankeiler: De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij van Nederland bij de Provinciale Statenverkiezingen, als de leerlingen van het Corlaer College het voor het zeggen zouden hebben.

- De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij van Nederland bij de Provinciale Statenverkiezingen, als de leerlingen van het Corlaer College het voor het zeggen zouden hebben. Bij de scholierenverkiezingen is de BBB uit de stembus gekomen als grootste partij, vlak voor de PVV. Op plaats drie en vier eindigden de VVD en de ChristenUnie.

Het Corlaer College organiseerde in samenwerking met ProDemos scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten. Welke politieke partijen in de provincie Gelderland zijn het grootst bij de scholieren van het Corlaer College?

Leerlingen konden tot en met dinsdag 14 maart een week lang stemmen. Bij het sluiten van de online stembus waren er 393 stemmen uitgebracht, dat is ongeveer twintig procent van de leerlingen. Hierbij komen 294 stemmen van atheneum/havo-leerlingen en 99 stemmen van vmbo-leerlingen.

De meeste stemmen zijn gegaan naar de BoerBurgerBeweging; op de tweede plaats eindigt de PVV. De vier partijen die landelijk in de regering zitten staan vervolgens op plek drie tot en met zes.

Landelijk gezien werd GroenLinks de grootste partij onder scholieren, gevolgd door D66 en PVV. Klik hier voor het landelijke beeld.

De Provinciale Staten in Gelderland heeft 55 zetels; op basis van de verkiezingen op het Corlaer College zou de volgende zetelverdeling zijn:

Zetelverdeling - Foto: Corlaer College

Hieronder zie je de volledige uitslag van de Scholierenverkiezingen op het Corlaer College:

Verkiezingspercentages - Foto: Corlaer College
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected].