A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Rik Bronkhorst, Omroep Gelderland
21 maart 2023 20:00


Kelly de Vries over vermiste Maria: 'Putten, laat je hart spreken'
Foto: Kelly de Vries over vermiste Maria: 'Putten, laat je hart spreken'
Links: Maria met haar moeder. Rechts: Kelly de Vries. Foto: Privéfoto/Omroep Gelderland

- "Putten, laat je hart spreken." Die oproep doet Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation. Gisteren werd bekend dat haar stichting 250.000 euro uitlooft in de zaak van de al jarenlang vermiste Maria van der Zanden uit Putten. "Kies voor het juiste en zeg: 'Nu wordt het tijd om mee te helpen deze zaak op te lossen'."

De Peter R. de Vries Foundation zet zich in voor het oplossen van cold cases. De stichting is al meer dan een jaar bezig met het voorbereiden van de zaak van Maria, vertelt Kelly de Vries. Daarvoor was haar vader voor zijn overlijden bezig met het verhaal van Maria van der Zanden.

"Een jaar voor zijn overlijden heeft hij het politiedossier van Maria van der Zanden opgevraagd. Dat besloeg tientallen mappen en ze stonden op z'n vensterbank. Als je zijn kantoor binnenliep, dan kwam de naam Maria van der Zanden je gewoon tegemoet. Na zijn overlijden, toen we als bestuur gingen nadenken welke zaken we wilden oppakken, was de zaak van Maria er zeker eentje die bovenaan ons lijstje stond", zegt Kelly.

Aanknopingspunten

Volgens Kelly zag haar vader aanknopingspunten in de ingewikkelde zaak van Maria. "Er is weinig bekend", vertelt ze. "Maria is gaan fietsen en onderweg is er weinig van haar gezien. Daarna is ze van de aardbodem verdwenen. Niemand weet waar ze is. Haar fiets en spullen zijn nooit teruggekomen. Maar desondanks zag mijn vader in deze zaak nog wel kansen en daarom wij zijn gaan onderzoeken wat er nog mogelijk is."

Maria van der Zanden. - Foto: Privéfoto

Schoon geweten

"Met deze ultieme poging, door het uitloven van een groot geldbedrag en de media-aandacht, hopen we de mensen te bereiken die wat hebben gezien of gehoord, of er misschien zelfs wat mee te maken hebben", gaat ze verder. "We hopen dat die mensen na al die jaren zeggen: 'Ik ga mijn geweten nu laten spreken en ik ga vertellen wat ik nu weet'. Misschien doen ze dat voor het geldbedrag of misschien voor een schoon geweten. Ons maakt het niet uit, wij geven er graag een kwart miljoen aan uit."

Deze zaak raakt mij absoluut

De Peter R. de Vries Foundation is niet per se op zoek naar de dader, legt Kelly uit. "Het geldbedrag dat we uitloven is specifiek voor het vinden van Maria. We zijn dus niet op zoek naar de dader. Als iemand informatie heeft, hoeft die persoon de dader niet te verklappen. De informatie waar we Maria kunnen vinden, dat is waar we naar op zoek zijn."

'Dat gun je niemand'

De zaak van Maria grijpt Kelly enorm aan. "Ik ben zelf moeder en het lijkt mij verschrikkelijk als je al meer dan dertig jaar niet weet waar je dochter is. Het is de grootste nachtmerrie voor iemand om je geliefde niet meer bij je te hebben en je geen afscheid hebt kunnen nemen. Je mist dan ook een plekje om iemand te herdenken. Dat gun je niemand. Deze zaak raakt mij absoluut."

We hopen dat Putten onze oproep omarmt

Ze hoopt dan ook veel tips binnen te krijgen. "De zaak heeft een enorme impact op de vader van Maria. Ik denk dat het ook impact heeft op Putten. In korte tijd zijn in 1994 twee meiden, Maria van der Zanden en Christel Ambrosius, vermist en vermoord." De zaak van Christel Ambrosius is bekend komen te staan als de Puttense Moordzaak. "Dit is natuurlijk heel heftig voor een plaats als Putten."

'Help mee'

"We hopen dat Putten onze oproep omarmt en dat het dorp zegt: 'We voelen met de familie mee en wij willen ook dat dit wordt opgelost. Vanuit de Foundation merken we dat er soms mensen zeggen: 'Ik weet wel wat, maar het is niet mijn zaak, het is niet niet mijn familie en ik ga mij er niet mee bemoeien want ik krijg er alleen maar problemen van'. Ik wil toch oproepen: als er iemand is in Putten of daarbuiten, en je weet wat, dat je toch je hart laat spreken. Kies voor het juiste, in de visie van mijn vader. Help mee!'"

Mensen kunnen tips delen via peterrdevries.nl. "Als iemand bang is, kan je ook anoniem je verhaal doen. Ik hoop oprecht dat het wat oplevert", besluit Kelly.

Bekijk hier een video met onder meer een reactie van de vader van Maria, Ab van der Zanden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Putten Nieuws 

putten voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie