Bevat Video: Video
Ankeiler: "Het is bizar wat er met Maria is gebeurd, echt bizar." Dat zegt burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten in reactie op het nieuws dat de Peter R.

- "Het is bizar wat er met Maria is gebeurd, echt bizar." Dat zegt burgemeester Henk Lambooij van de gemeente Putten in reactie op het nieuws dat de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro gaat uitloven voor de gouden tip die leidt naar de al jarenlang vermiste Maria van der Zanden. Maria vertrok op zaterdag 6 augustus 1994 op de fiets vanuit Putten, maar kwam nooit meer terug.

Volgens burgemeester Lambooij weten de voornamelijk oudere inwoners van het Veluwse dorp nog goed dat Maria's vermissing plaatsvond. "Haar verdwijning was volkomen ongedacht en onverwachts. Maria was een heel normaal meisje dat een eindje gaat fietsen. En dan nooit meer terugkomt", zegt hij met een zucht.

Wildste verhalen

Ook andere Puttenaren laten weten dat de zaak destijds enorm opzien baarde. "Er gingen de wildste verhalen rond", zegt een bekende dorpsgenoot die liever anoniem wil blijven. "Die geruchten waren er vooral toen ze net verdwenen was, maar kwamen later soms ook weer terug." Ook is vaak de link gelegd met de Puttense Moordzaak, waar stewardess Christel Ambrosius slachtoffer van werd. Toch is nooit bewezen dat de dader van die moord, Ron P., wat met de verdwijning van Maria te maken heeft.

Een man die destijds op het postkantoor van Putten werkte, vertelt dat de verdwijning van Maria weken het gesprek van de dag in het dorp was. "Iedereen had het erover, omdat het natuurlijk ook zo aansprekend is. Een jonge vrouw die gewoon verdwijnt. Dat hoort niet te gebeuren."

'Heel veel waard'

De burgemeester hoopt op antwoorden voor de nabestaanden. "Ik ben ook vader van vier kinderen. Ik kan mij gelukkig niet voorstellen wat het betekent voor een mens als één van zijn kinderen verdwijnt. Ik denk dat het voor de familieleden van Maria heel veel waard kan zijn, als ze weten wat er is gebeurd destijds."

Bekijk in de video het verhaal van de vader van Maria, Ab van der Zanden.

Meer over

Deel dit artikel