A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Rik Bronkhorst, Omroep Gelderland
22 maart 2023 11:34


Deze bijzondere band had Peter R. de Vries met Putten
Foto: Deze bijzondere band had Peter R. de Vries met Putten
Peter R. de Vries en Maria van der Zanden. Foto: ANP/privéfoto/bewerking Omroep Gelderland

- Met het uitloven van 250.000 euro in de zaak van Maria van der Zanden, speelt de inmiddels overleden Peter R. de Vries wederom een belangrijke rol in Putten. Eerder zette hij zich namelijk al in voor de Puttense Moordzaak. Wat was de bijzondere band van de misdaadjournalist met het dorp?

"De band tussen mijn vader en Putten is door de jaren gegroeid", vertelt dochter Kelly de Vries. "Misschien moet je het zelfs het verdriet van Putten noemen. Want er is daar van alles gebeurd. Door de Puttense Moordzaak is hij met enige regelmaat in het dorp geweest en heeft hij daar mensen leren kennen", legt ze uit.

Stewardess

Peter R. de Vries had goed contact met Herman du Bois en Wilco Viets, de 'Twee van Putten'. Het duo zat jarenlang onterecht vast voor de moord op Christel Ambrosius, wat later bekend is komen te staan als de Puttense Moordzaak. Ambrosius was stewardess en werd in januari 1994 op 23-jarige leeftijd verkracht en vermoord in het huisje van haar oma.

Er werd sperma bij het lichaam van Ambrosius aangetroffen, maar dat bleek niet van Du Bois of Viets. Justitie hanteerde de zogenoemde 'sleeptheorie': het sperma zou afkomstig zijn van een eerder seksueel contact en tijdens de verkrachting zijn ‘versleept’ uit de vagina van het slachtoffer.

De Vries had veel kritiek op justitie en wijdde tientallen tv-uitzendingen aan fouten in het onderzoek. Vooral door zijn inspanningen kwamen Du Bois en Viets na zeven jaar vrij en kregen ze een schadevergoeding. Hij noemde hun vrijspraak 'het mooiste moment van mijn carrière'. Uiteindelijk werd Ron P. veroordeeld voor de moord. Hij zit nog steeds vast.

"Wat mijn vader deed in de Puttense Moordzaak is afgerond", vat Kelly samen. "Maar dat geldt nog niet voor de zaak van Maria van der Zanden. We hopen in haar zaak nu op antwoorden, duidelijkheid en een plek waar Maria thuis kan komen."

'Kies voor het juiste'

Peter R. de Vries heeft zich persoonlijk ingezet in de zaak van Maria. Een jaar voor zijn overlijden heeft hij namelijk het politiedossier opgevraagd. De tientallen mappen stonden op zijn vensterbank. "Als je zijn kantoor binnenliep, dan kwam de naam Maria van der Zanden je gewoon tegemoet", zegt Kelly.

De Vries zag in deze zaak nog kansen voor een ultieme poging. Mede door zijn toedoen heeft de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar Maria. Voor zijn overlijden heette de Foundation 'Stichting de Gouden Tip'. De nieuwe naam is 'een eerbetoon aan de meest bijzondere misdaadverslaggever die ons land heeft gekend'.

Kelly vervolgt het onderzoek naar Maria in de visie van haar vader. "Als er iemand is in Putten of daarbuiten, en je weet iets, laat dan je hart spreken. Kies voor het juiste, zoals mijn vader ook altijd zei. Help mee!'"

Bekijk hier een video over de zaak van Maria van der Zanden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Putten Nieuws 

putten voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie