Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Elke oorlog is een breuk in de beschaving. Foto: Patrick Kelderman
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Muziekschool Barneveld. Foto: Patrick Kelderman
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Veel belangstelling. Foto: Patrick Kelderman
Ankeiler: "Elke oorlog is een breuk in de samenleving", dit is te lezen op het monument bij begraafplaats De Plantage in Barneveld. Ook dit jaar was hier de 4 Mei-Herdenking.

- "Elke oorlog is een breuk in de samenleving", dit is te lezen op het monument bij begraafplaats De Plantage in Barneveld. Ook dit jaar was hier de 4 Mei-Herdenking. Een herdenking wat als thema 'Leven met oorlog' heeft. Spreker Herman Nugteren weet wat leven met oorlog is; "4 Mei was ieder jaar een beladen dag. Mijn ouders spraken niet over de oorlog. Maar op 4 mei was het gejammer en gesnik in de avond." Later werd Nugteren blauwhelm in voormalig Joegoslavië. Alle steden die nu in de vakantiebladen staan, kende hij verwoest. Verwoest door de oorlog. Burgemeester Jacco van der Tak had zijn eerste toespraak in Barneveld bij de 4 mei herdenking. Hij droeg een ieder op, om mensen te helpen met oorlog in hun leven. Want oorlog werkt door in levens. en in generaties. Na de toespraken en muziek van de Harmonie en de muziekschool in Barneveld volgden de twee minuten stilte. Waarna 9 kransen bij het monument werden gelegd.

Ieder jaar is de belangstelling groot voor deze herdenking. Een herdenking die niet alleen stilstaat bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar voor alle mensen die gevallen zijn in welke oorlog dan ook als burgerslachtoffer of als militair in dienst van het Nederlands Koninkrijk.

Met muziek en zang van muziekschool Barneveld, werden we er op gewezen dat we liefde moeten geven. Meer liefde in elkaars harten planten.

Jeffrey van Rossum won met zijn gedicht de wedstrijd van het 4&5 mei commite. Voorzitter Van der Horst las in plaats van Jeffrey het gedicht voor. In het gedicht was er ruimte voor het licht, voor het samenwerken van mensen, om toch het beste te maken van de situatie.

Na het signaal Taptoe is het bijzonder de indrukwekkende stilte te horen.

De eerste krans werd gelegd namens Gemeentebestuur Barneveld, gevolgd door vertegenwoordigers Oud Verzet en de Canadese veteranen, de laatste krans werd gelegd door Vertegenwoordigers Transport- en bevoorradings-Commando.
Het publiek kreeg hierna de gelegenheid om een roos neer te leggen bij het monument. Traditioneel legden twee militairen ook bij het oude monument op de begraafplaats zelf nog een krans neer.

Rode draad van de herdenkingsavond was, dat we de verhalen over oorlog, toen & nu, moeten blijven vertellen. Dat we moeten blijven herdenken, om anderen troost te bieden. En dat we elkaar moeten helpen. Heb het er over met je kinderen. Praat er over met je ouders.

Kijk hieronder naar een samenvatting van de herdenkingsdienst.

Elke oorlog is een breuk in de beschaving - Foto: Patrick Kelderman
Muziekschool Barneveld - Foto: Patrick Kelderman
Veel belangstelling - Foto: Patrick Kelderman
Rozen bij monument - Foto: Patrick Kelderman
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected].

Deel dit artikel