A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Ari-jan van de Bunt
27 mei 2023 13:23


CDA Nijkerk: nog veel losse eindjes voor besluitvorming over komst AZC
Foto: CDA Nijkerk: nog veel losse eindjes voor besluitvorming over komst AZC
Matthias Blankensteijn. Foto: Sierou de Vries

- Dinsdag 23 Mei was er een ingelaste raadsvergadering waarbij de fracties uitsluitend vragen konden stellen over de voorgenomen komst van een AZC in het voormalig Euretco gebouw in Hoevelaken. In het A1 radioprogramma "Bos Brandt los" spraken Kees van den Heuvel en Arjan Bos met Matthias Blankensteijn die het standpunt van het CDA Nijkerk-Hoevelaken kwam toelichten.

Blankensteijn vertelt; "Er wordt gesteld dat het AZC er komt, maar dat besluit moet nog genomen worden en staat gepland voor eind Juni.Er zijn veel vragen gesteld over de waarborgen en voorwaarden om opvang op een goede manier te laten plaatsvinden, maar om nou te zeggen dat deze vragen bevredigend beantwoord zijn dan is het antwoord nee"

Voor het CDA zijn drie punten belangrijk om tot een besluit te kunnen komen. Het eerste is het aantal asielzoekers. 350 asielzoekers op het inwonersaantal van 9500 inwoners van Hoevelaken is best veel. Op de vraag hoe dan dit aantal tot stand gekomen is komt er geen duidelijk antwoord.

De vervolgvraag is hoe ziet die groep er dan uit? Zijn dit gezinnen met kinderen, of gaat het om alleenstaande mannen. En al het beide is, hoe is die verhouding dan? Het antwoord daarop is "de instroom is bepalend"

De toezegging van Burgemeester Renkema dat er geen "veilige landers" geplaatst zullen worden lijkt niet waargemaakt te kunnen worden nu staatsecretaris Eric van de Burg deze week aangegeven heeft plaatsing van specifieke groepen asielzoekers te zullen gaan afdwingen bij gemeenten als de opvang verder vast loopt.

Het CDA zal in hun aankomende fractievergadering de beantwoording van het college gaan behandelen en daar dan hun standpunt gaan bepalen. De voorliggende vragen zijn dan of afspraken en waarborgen voldoende hard zijn om ervoor te kunnen zorgen dat de Hoevelakense samenleving dit kan dragen.

Eerder deze week heeft de lokale partij al aangegeven niet in te zullen stemmen als er nog geen duidelijkheid is over het veiligheidsplan. Hoe is dit voor het CDA? "Het CDA wil voor een goede besluitvorming op drie punten helderheid: het aantal Asielzoekers, de samenstelling van die groep en tot slot het veiligheidsplan"

Voor het volledige interview met Matthias Blankensteijn kijkt u naar onderstaande video.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Nijkerk Politiek 

politiek nijkerk voorpagina hoevelaken nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie