A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Jos van der Lelie
5 juni 2023 22:45


Gemeente voornemens omgevingsvergunning te verlenen voor appartementencomplex Torenstraat
Foto: Gemeente voornemens omgevingsvergunning te verlenen voor appartementencomplex Torenstraat
Het hoekhuis aan de Torenstraat moet ruimte maken voor een appartementencomplex. Foto: Jeroen Brons

- Gemeente Nijkerk is voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van een appartementencomplex op de hoek van de Torenstraat en de Koetsendijk in Nijkerk. Ingediende zienswijzen tegen het ontwerp van de omgevingsvergunning zijn voor de gemeente geen aanleiding geweest om de bouwplannen aan te passen. De gemeente stelt dat het plan niet op ruimtelijke bezwaren stuit, hoewel het niet past binnen het bestaande bestemmingsplan.

Ontwikkelingsvisie

In een brief aan de gemeenteraad van maandag 5 juni zet de gemeente uiteen hoe het voornemen om een omgevingsvergunning te verlenen tot stand is gekomen. Vertrekpunt is de Ontwikkelingsvisie Torenstraat – Vrijheidslaan 2012. Deze visie toont het gewenste toekomstbeeld van dit gebied. In de visie is te lezen dat een appartementengebouw stedenbouwkundig en architectonisch op de genoemde hoek passend is. Het appartementencomplex zou een uitstraling hebben dat past bij de bestaande stedenbouwkundige omgeving. De bouwhoogte zou 12 meter zijn, hoger dan het in het bestemmingsplan gestelde maximum van 10 meter.

Projectplanning

Het plan is sinds November 2018 bekend bij de gemeente. Tot eind 2022 zijn er verschillende overleggen geweest met o.a. de initiatiefnemers, de toenmalige wethouder met de portefeuille Ruimte, de welstandscommissie en de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Dit heeft geleid tot meerdere aanpassingen van het plan.

Nota inbreidingslocaties

De Nota inbreidingslocaties schrijft een werkwijze voor die moet worden gevolgd voor projecten die passen binnen de reikwijdte van deze nota. Die voorgeschreven procedure is in dit geval niet doorlopen. Oorzaak hiervan is het ontbreken van een kaart die de plangrens voor de nota aangeeft. Algemeen wordt aangenomen dat de plangrens van het bestemmingsplan ‘Binnenstad 1999’ ook de plangrens is voor de Nota inbreidingslocaties. De beoogde locatie van het appartementencomplex ligt binnen deze plangrens.

Hoewel de Nota inbreidingslocaties wel van toepassing is vindt de gemeente dat het nu te laat is om deze procedure alsnog te doorlopen. Gesteld wordt dat er sinds 2019 al meerdere aanpassingen zijn gedaan in overleg met de gemeente en de toenmalige wethouder met portefeuille Ruimte, dat de tekeningen door de toenmalige welstandscommissie zijn beoordeeld en naar aanleiding daarvan zijn aangepast, dat er een positief advies is afgegeven door de Adviescommissie Omgevingskwaliteit, dat buurtbewoners zijn geïnformeerd over de plannen en dat buurtbewoners hebben gereageerd in de vorm van een zienswijze.

Zienswijze buurtbewoners

Uit documenten blijkt dat er door 23 buurtbewoners een (eensluidende) zienswijze is ingediend tegen de plannen. Deze zienswijze omvat negen punten waarop de plannen volgens de buurtbewoners in strijd zijn met het bestemmingsplan, parkeernormen en andere reglementen of een aantasting zijn van privacy van omwonenden. De zienswijze heeft voor alle negen punten niet tot aanpassing van de plannen geleid.

De gemeente beroept zich daarbij bij meerdere genoemde punten op de mogelijkheid om onder omstandigheden van het bestemmingsplan af te kunnen wijken. Een bestemmingsplan is volgens de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. De gemeente kan echter altijd op basis van de Wro besluiten tot het herzien van het bestemmingsplan zodra daar aanleiding voor is.

Vervolg

De volgende stap is nu aan de gemeenteraad. Deze kan binnen twee weken reageren als ze de aanvraag ter bespreking op de agenda wil zetten. Als op 20 juni geen reactie is gegeven wordt ervan uitgegaan dat de raad akkoord gaat met de plannen. Hoewel het plan niet binnen het bestemmingsplan valt wordt de omgevingsvergunning door de gemeente dan toch verleend, omdat er wel sprake is van een goede ruimtelijke ordening en de aanvraag past binnen het gemeentelijke, provinciale en rijksbeleid en dus niet op ruimtelijke bezwaren stuit. Een mening die getuige de ingediende zienswijzen tegen het plan niet door de omwonenden wordt gedeeld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Nijkerk Nieuws 

woningbouw nijkerk voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie