A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Patrick Kelderman
8 juni 2023 17:40


Economie gemeente Nijkerk opnieuw gegroeid in 2022
Foto: Economie gemeente Nijkerk opnieuw gegroeid in 2022
Eurobiljetten. Foto: Google afbeeldingen

- De economie van de gemeente Nijkerk is in de afgelopen jaren harder gegroeid dan gemiddeld in Nederland en Gelderland, zo laat de gemeente weten in een publicatie. Dit blijkt uit de Economische Motor, die recent is verschenen en voor het vierde jaar op rij verschijnt. Met de Economische Motor beschikt de gemeente over cijfers om daar waar nodig en mogelijk bij te sturen.

In bijna alle sectoren nam de werkgelegenheid bovengemiddeld toe, met in 2022 een flinke uitschieter in de zakelijke dienstverlening. De maak-, food- en logistieke sector in de gemeente Nijkerk blijven sterk vertegenwoordigd. Het economisch profiel schuift daarmee al met al iets op richting het Gelders gemiddelde, zo blijkt uit de monitor. De spreiding over economische sectoren kan in zware economische tijden een voordeel zijn, omdat het de kwetsbaarheid van de economie vermindert.
Het aandeel banen op bedrijventerreinen nam nog wat toe. Dit onderstreept ook bij de gemeente het belang om in te blijven zetten op het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. De leegstand in de kernwinkelgebieden nam in 2022 iets af. Ook vanwege een teruglopende koopkracht blijft het belangrijk om te blijven werken aan kwaliteitsverbetering van die kernwinkelgebieden.

Bevolking en arbeidsmarkt

De Economische Monitor kijkt ook goed naar de samenstelling van de beroepsbevolking. De gemeente Nijkerk kent relatief veel inwoners met een middelbare beroepsopleiding. Het aantal inwoners met een hbo- en wo-opleiding neemt overigens wel toe. De werkloosheid in de gemeente Nijkerk was in 2022 laag en lag onder het landelijk gemiddelde. De krapte op de arbeidsmarkt was de afgelopen jaren groot. Er is vooral behoefte aan goed opgeleide mbo’ers.

Actuele ontwikkelingen

In de monitor komen diverse actuele ontwikkelingen aan bod die voor ondernemers belangrijk zijn. Het gaat onder andere om marges die onder druk staan, de koopkracht die achteruit gaat en aanhoudende personeelstekorten. De wethouder economie van Nijkerk, Mariëlle Broekman, verklaart: "Voor ondernemers en burgers is de impact van een aantal grote veranderingen steeds meer voelbaar. Denk aan ontwikkelingen zoals de energietransitie, schaarste in grondstoffen, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Deze zaken raken de economie en daarmee de ondernemers en burgers. De relatief positieve berichten over vorig jaar doen daar niets aan af. We kunnen niet achterover leunen. Onze gemeente groeit. Dat betekent vanzelfsprekend ook meer mensen die een baan nodig hebben. We doen er alles aan om dat mogelijk te maken; we blijven werken aan een gezonde economie."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Nijkerk Nieuws 

economie nijkerk voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie