A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Patrick Kelderman
16 september 2023 10:17


Uitvoering Cantate BWV 102 van Bach in de St. Catharinakerk
Foto: Uitvoering Cantate BWV 102 van Bach in de St. Catharinakerk
Toren van de St. Catharinakerk. Foto: A1 Mediagroep

- Op zaterdag 23 september 2023 organiseert het Bach Consort Nijkerk een concert in de St. Catharinakerk aan de Holkerstraat. Iedereen is van harte welkom om deze uitvoering bij te wonen. Het concert begint om 16.15 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop is er een collecte bij de uitgang zodat Bach Consort Nijkerk mooie concerten ook in de toekomst kan blijven geven. Bach Consort Nijkerk is een groep van (semi)professionele musici. Bij de concerten van Bach Consort Nijkerk vormen de cantates van Johann Sebastian Bach het hoogtepunt. Dit keer staat centraal de cantate BWV 102: Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben.

De concerten van Bach Consort Nijkerk kenmerken zich door een laagdrempelig karakter, waardoor de concerten voor iedere muziekliefhebber makkelijk toegankelijk zijn. Ook voor wie minder bekend is met klassieke muziek, maar er graag kennis mee wil maken, bieden deze concerten daarvoor een unieke gelegenheid.
Het koor, het orkest en prachtige solisten musiceren met veel plezier en bevlogenheid onder leiding van Falco van Loon.

Beschrijving Cantate BWV 102

Nadat Bach binnen twee jaar na zijn ambtsaanvaarding te Leipzig zo'n 150 cantates heeft gecomponeerd (gemiddeld meer dan één per week), vertraagt zijn tempo. In het voorjaar van 1726 pauzeert hij zelfs geheel, als componist althans, en vervult hij zijn wekelijkse cantateverplichtingen met achttien cantates van zijn verre achterneef Johann Ludwig uit Meiningen, zo'n tien jaar eerder geschreven op teksten waarschijnlijk van zijn broodheer, de graaf van Saksen-Meiningen waren. Deze teksten bevallen Sebastian blijkbaar zodanig dat hij, wanneer hij medio 1726 weer stevig begint te produceren, zelf een reeks cantates schrijft op teksten uit die bundel. Cantate BWV 102, Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben, behoort tot deze groep cantates, met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze uit twee delen bestaan: een oudtestamentische en een nieuwtestamentische bijbeltekst, elk gevolgd door een recitatief en een aria.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Best  Nijkerk Nieuws 

kerk nijkerk voorpagina nieuws vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie