Bevat Video: Video
Ankeiler: Een bijzonder jubileum bij Van de Pol Kipspecialiteiten in Nijkerk: de tweelingbroers Aalt en Aart-Jan van Duinkerken werken er al veertig jaar.

- Een bijzonder jubileum bij Van de Pol Kipspecialiteiten in Nijkerk: de tweelingbroers Aalt en Aart-Jan van Duinkerken werken er al veertig jaar. En ze zijn nog niet van plan te stoppen.

Aalt en Aart-Jan waren 15 jaar toen ze klaar waren op de technische school en een baan zochten. Aalt: "In die tijd was er niet veel werk, dus je moest ook wel geluk hebben. We zagen op woensdag een vacature in de krant van Van de Pol. Op zaterdag kon je langskomen, maar onze moeder zei: ga donderdagochtend maar vast! Dat hebben we gedaan en we mochten op zaterdag terugkomen. Nou, toen konden we meteen maandag beginnen."

'Ze wilden ons uit elkaar houden'

En nu zijn we dus veertig jaar verder. De eeneiige tweeling heeft het nog altijd naar hun zin. "Ja hoor, het gaat altijd goed! Op school zaten we nooit bij elkaar in de klas, op een jaar in de zesde klas na. Ze wilden ons liever uit elkaar houden. Maar na de school zijn we dus meteen samen gaan werken en dat bevalt prima."

De eerste jaren werden de twee nog wel eens door elkaar gehaald. Maar daar hebben ze nooit misbruik van gemaakt, zegt Aalt. Ze lijken wel op elkaar, maar inmiddels weet iedereen wel wie wie is. Ze doen niet precies hetzelfde werk: Aalt runt de boel nu de baas met vakantie is, Aart-Jan staat in de winkel wat Aalt dan weer niet doet. Ze vullen elkaar aan, zou je kunnen zeggen.

Géén Anker en Anker

De vergelijking met de advocatenbroers Anker en Anker dringt zich op, maar zozeer zijn ze niet met elkaar vergroeid, meent Aalt. "Die gaan zelfs met elkaar op vakantie, dat doen wij niet. We hebben ieder een eigen gezin en we lopen de deur niet plat bij elkaar. Gewoon af en toe op visite en bij verjaardagen of feesten."

En er is nog een verschil dat te zien was in de attentie die ze van het bedrijf kregen, toen ze veertig jaar in dienst waren: allebei kregen ze een bos bloemen en een piramide van blikjes. "Alleen zat in mijn piramide bier en m'n broer had 0.0. Die drinkt geen alcohol. Ik drink het wel voor hem!"

Ze verwachten het nog wel even vol te houden. Aalt: "We zijn nu 56 en als we gezond blijven, hopen we de vijftig jaar ook nog te halen."

Meer over

Deel dit artikel