A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Geschreven door Rik Bronkhorst, Omroep Gelderland
20 mei 2022 18:23


Veel huizen maar géén coffeeshop: Barneveld presenteert coalitieakkoord
Foto: Veel huizen maar géén coffeeshop: Barneveld presenteert coalitieakkoord
Gebak vandaag op het gemeentehuis, ter ere van de nieuwe coalitie. Foto: Omroep Gelderland

- Vierhonderd betaalbare woningen, bovenop tweeduizend huizen die al gepland staan, een wijkraadpleging, meer openheid en transparantie én géén coffeeshop in de gemeente. Zomaar een aantal punten uit het coalitieakkoord van de gemeente Barneveld. De plannen voor de komende vier jaar zijn ambitieus, vinden de betrokken partijen, maar zeker niet onmogelijk.

Dat werd vrijdagmiddag duidelijk bij een perspresentatie van het akkoord, dat geschreven is door SGP, Lokaal Belang (LB) en ChristenUnie (CU). Ook de kandidaat-wethouders waren bij de presentatie van het plan aanwezig. "Er is de afgelopen weken hard gewerkt", stak SGP-voorman Jan Top van wal. "Zo is het vertrouwen ontstaan om aan de slag te gaan."

Engelse drop

Dat vertrouwen in elkaar was in het verleden wel eens ver te zoeken. Mijntje Pluimers, voormalig oppositieleider van LB en nu beoogd wethouder, lag regelmatig in clinch met SGP en CU. Vaak ging het ook over vertrouwen in de overheid, iets dat door de manier van handelen van SGP en CU volgens LB wel eens ontbrak. LB werd op haar beurt weer verweten dat wantrouwen te voeden door telkens over vertrouwen te beginnen.

Maar die periode ligt achter de rug en de partijen staan nu te popelen met elkaar te starten. "Het is heel eervol en ik heb er enorm veel zin in", vertelde Pluimers. "Ik ben mij bewust van mijn andere rol." Ze wil een succes van het wethouderschap en de coalitie maken. De andere partijen knikken daarbij instemmend. Er wordt vertelt dat het drietal elkaar versterkt en aanvult. "We hebben samen gegeten én gewandeld", zegt Top. "En samen Engels drop gedeeld", zegt CU-lijsttrekker Henk Wiesenekker. Een intern grapje, waar de andere twee coalitiepartners om moeten lachen.

Netwerkcapaciteit

De nieuwe coalitie heeft veel ambitieuze plannen, onder meer op het gebied van woningbouw. Barneveld wil groeien naar 85.000 inwoners. In de komende vier jaar gaat wil het nieuwe gemeentebestuur tweeduizend huizen laten bouwen, iets dat al in gang gezet is door het vorige college. Maar, daarbovenop komen nog vierhonderd betaalbare woningen, zoals flexwoningen en tiny houses. Ook hoogbouw wordt niet geschuwd.

Barneveld zou, om de energiedoelen te halen, twee windmolens plaatsen, maar dat proces wordt op pauze gezet. Vooral LB is tegen windmolens, omdat het schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. De rijksoverheid is normen aan het vaststellen over eventuele milieu- en gezondheidsschade van de grote energieopwekkers. De nieuwe coalitie wil daarop wachten. Daarnaast wijzen de partijen erop dat er onvoldoende netwerkcapaciteit is. Ook komen er géén zonnepanelen op landbouwgrond, een voorstel van de SGP.

De CU boekt een succes op het gebied van armoedebestrijding, waar Wiesenekker tijdens de campagne vaak op wees. De gemeente gaat daar meer aandacht aan geven. "Steeds meer inwoners hebben met armoede maken. Dat baart ons zorgen", vertelde hij. Het college heeft de ambitie het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, te halveren. "Er komt daarvoor een wethouder voor armoede."

Zondagsrust

In het bestuursakkoord staat dat er wordt gekeken naar wijkraadplegingen. Dat is nadrukkelijk géén referendum, want dit gaat volgens de partijen een stuk verder. Burgers wordt onderbouwd gevraagd wat ze van iets vinden. "Dat kan door een enquête, inspraakavonden, of door verschillende scenario's voor te leggen", legt Top uit. De wijkraadpleging is onderdeel van een groter plan de burger meer bij de politiek te betrekken. De gemeente wil beter met inwoners communiceren. Alles, zoals stukken en afwegingen, is openbaar, tenzij.

Verder staan er tal van andere plannen in het akkoord, zoals dat Barneveld de zondagsrust behoudt, tegen gedwongen uitkoop van boeren is, en dat er een extra in- en uitvoegstrook aan de A1 moet komen, ter hoogte van de Garderbroekerweg. Het eerste concrete punt in het plannenboek is dat er géén coffeeshop in de gemeente komt. De drie partijen maken zich zorgen om toenemend drugsgebruik. Er komt een plan van aanpak om middelengebruik te beperken. Er wordt daarvoor ook gekeken naar het drankketenbeleid en het Gezonde Leefstijlakkoord.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298

Barneveld  Best  Huizen  Voorst Nieuws 

barneveld voorpagina vrmg 
 
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie