Een golfbaan in Ede: het plan was er, maar werd nooit werkelijkheid. Foto: Pexels

Een golfbaan in Ede: het plan was er, maar werd nooit werkelijkheid. Foto: Pexels

EDE - Meerdere ambtenaren stonden donderdag klaar op de gemeentewerf van Arnhem, om vuurwerk in ontvangst te nemen dat inwoners van de stad illegaal in bezit hadden. Er kwam echter helemaal niemand. Dat lege gevoel kennen ze ook in Aalten, Ede, Barneveld en Westervoort.

Zie ook: Ambtenaren staan te blauwbekken: niemand levert vuurwerk in

Bijna twee jaar geleden besloot de gemeente Aalten iets nieuws te proberen. De standaard raadsvergaderingen werden opgeknipt in drieën en bij het eerste deel, de 'beeldvormende raad', mochten inwoners aanhaken. Bij de eerste keer kwam er echter niemand opdagen.

"Het was leuk geweest voor het nieuwe systeem als er mensen waren gekomen, maar het is wel te begrijpen dat dat niet het geval was", reageerde burgemeester Anton Stapelkamp destijds. Tegenwoordig komen er mondjesmaat inwoners af op de beeldvormende raad, maar storm loopt het nog steeds niet.

Gratis de fiets gebruiken? Nee, bedankt

In Westervoort bedacht Groene Alliantie de Liemers in 2018 een plan om autogebruik te ontmoedigen: er kwamen tien fietsen bij het treinstation van Westervoort te staan die mensen gratis mochten gebruiken. Tijdens de proef werden echter slechts twee van de tien fietsen daadwerkelijk gebruikt. De Groene Alliantie concludeerde dat er meer dan voldoende parkeergelegenheid was rond het station, waardoor reizigers geen reden zagen de auto niet te pakken.

[image:7498777]

Niemand wil een golfbaan realiseren

Bijna tien jaar geleden werd duidelijk dat niemand in Ede de realisatie van een golfbaan zag zitten. Het gemeentebestuur dacht dat er wel animo voor zou zijn en schreef een Europese aanbestedingsprocedure uit. Daarop kwam echter geen enkele reactie: niet één marktpartij wilde ermee aan de slag. Edese golfliefhebbers zagen zich dan ook genoodzaakt te blijven golfen op sportcomplex Papendal in Arnhem.

[image:7498783]

Wat ook niet nauwelijks werkte in Ede, waren de koopavond op zaterdag en de koopzondag. Kort voor de feestdagen in december 2008 introduceerde Ede de allereerste koopavond op zaterdag. Ondernemers deden hard hun best het centrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken met kerstmannen, koortjes en steltlopers. Slechts een fractie van het gehoopte publiek kwam echter opdagen.

Van vier koopzondagen naar één

Ook het koopzondag-plan pakte niet zo succesvol uit als gedacht. Hoewel de Edenaren in een referendum in meerderheid aangaven dat een koopzondag in de gemeente wat hen betreft niet hoefde, koos een meerderheid van de raad in de zomer van 2015 toch vóór het plan. Op de eerste koopzondag kwamen nog flink wat mensen af, maar om tegemoet te komen aan de wensen van de andere dorpen werd de frequentie van koopzondagen teruggebracht van vier per maand naar één per maand, tussen 12.00 en 17.00 uur.

Alcoholvrij feestje

Bijna zes jaar geleden leek het de gemeente Barneveld een goed idee: een alcoholvrij nieuwjaarsfeest in De Veluwehal voor jongeren van 15 tot 17 jaar. In samenwerking met het regionale project FrisValley werd van alles op poten gezet, waaronder optredens van twee dj's en gratis busvervoer voor jongeren vanuit Wageningen, Renswoude en Scherpenzeel.

Het Nieuwjaarsfeest van Nix zou tot 05.00 uur duren, maar om 04.00 uur was er niemand meer. De 120 bezoekers - een jaar eerder waren het er 450 - waren toen allemaal al afgetaaid.

[image:7498785]

Deel dit artikel