Zes Gelderse gemeenten scoren een 10, eentje haalde een 5. Foto: Pixabay

Zes Gelderse gemeenten scoren een 10, eentje haalde een 5. Foto: Pixabay

BARNEVELD - Barneveld scoort als enige gemeente in Gelderland een onvoldoende in het onderzoek naar de financiële situatie. Dit onderzoek wordt jaarlijks gedaan. Daarbij heeft iedere gemeente in ons land een rapportcijfer gekregen voor hun financiën. Barneveld scoorde een 5.

Barneveld is in de categorie van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners zelfs gekwalificeerd als 'minst gezonde gemeente'. Gemiddeld gezien haalt een gemeente met een inwoneraantal vergelijkbaar aan dat van Barneveld een 7,8.

Een opvallend detail: Scherpenzeel scoort een 9. Vorig jaar zag het er lang naar uit dat Scherpenzeel op last van de provincie zou moeten gaan fuseren met Barneveld. Op het laatste moment werd een streep door die fusie gezet.

LocalFocus heeft de cijfers van BDO Accountants & Adviseurs verwerkt in een kaart. Navigeer over een gemeente om de details te zien:

[localfocus:https://localfocuswidgets.net/61e6a174dd78c]

Vier Gelderse gemeenten hebben in het onderzoek een krappe voldoende behaald. Het gaat om Brummen, Oude IJsselstreek, Nijmegen en Beuningen.

De beste leerlingen van de klas

De best scorende gemeenten in Gelderland zijn Berkelland, Lochem, Putten, Nunspeet, Epe en Elburg. Ze hebben alle zes het cijfer 10 behaald. Buiten de provincie zijn er nog 42 andere gemeenten die het hoogst mogelijke cijfer hebben gekregen.

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de schulden, de leningen die uitstaan, de belastingen die gemeenten heffen en de grond die ze bezitten.

Gemeenten kampen met structurele financiële uitdagingen, vooral door hogere kosten in het sociaal domein met daarin onder andere zorg- en jeugdtaken. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Nederlandse gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs.

Deel dit artikel