Poppodium Doesburg had onder anderen cabaretière Femke Vernijl uitgenodigd. Foto: Omroep Gelderland

Poppodium Doesburg had onder anderen cabaretière Femke Vernijl uitgenodigd. Foto: Omroep Gelderland

GORSSEL - Meerdere Gelderse musea en theaters deden deze woensdag mee aan de landelijke protestactie Kapsalon Theater. Ze gooiden - tegen de coronamaatregelen in - de deuren open voor het publiek, dat zich tegoed mocht doen aan kunst en cultuur terwijl ze sportten, zich lieten knippen of een schoonheidsbehandeling ondergingen.

Landelijk deden ruim zestig theaters en musea mee aan de actie, die in het leven werd geroepen door acteur Diederik Ebbinge en verder werd uitgerold door cabaretière Sanne Wallis de Vries. In onze provincie haakten in aanloop naar woensdag meerdere partijen aan. Enkele daarvan trokken zich nog terug, na een waarschuwing van de gemeente, maar anderen zetten dapper door.

Kijk hoe het cultuurprotest Kapsalon Theater woensdag verliep:

[video:7530989]

Knippen in Podium Doesburg

Eén daarvan is Podium Doesburg. Programmeur Theo Maas vindt het vreemd dat de kapsalons weer open zijn, maar de theaters nog niet. Coördinerend beheerder Debby Plas onderstreept dat woensdag. "Bij de kapsalon mogen mensen in de wachtkamer zitten en vandaag mag dat bij ons ook: tijdens het wachten op hun knipbeurt mogen de mensen kijken naar heerlijke concerten."

[image:7531061]

En zo gebeurt het vanaf 13.00 uur ook. Terwijl cabaretière Femke Vernij het aanwezige publiek vermaakt met een muzikale voorstelling, worden onder het orgel van de Gasthuiskerk twee aanwezigen geknipt.

Yoga in Otterlo

Ook het Kröller-Müller Museum laat zich woensdag niet tegenhouden. In Otterlo is iedereen van harte welkom voor een sessie yoga van een halfuur. Wie om zich heen kijkt, ziet intussen allerlei kunstwerken aan de wand. Tussen de twee yoga-sessies in arriveren twee boa's, die namens de gemeente Ede een officiële waarschuwing uitdelen. De gemeente had vooraf immers al gezegd dat het niet mocht.

[image:7531063]

Bij Kasteel Loevestein kunnen mensen meedoen aan een pittige bootcamp en bij Museum MORE in Gorssel arriveren meerdere bezoekers in sportieve kleding. "We gaan heel mooi, sportief parcours openen voor de bezoekers die samen met ons aan hun mentale fitness willen werken", zegt artistiek directeur Maite van Dijk vlak voor de start.

Veilig bezoek is mogelijk

Ze erkent dat dat de buitenkant is, waaronder een diepere laag zit. "Het is zó belangrijk, juist in deze tijd, om troost, inspiratie en verbondenheid te kunnen bieden. We willen laten zien dat we met kunst en in musea een veilig bezoek kunnen garanderen."

Rond 13.30 uur wordt aangekondigd dat het feest voorbij is: handhavers hebben laten weten dat Museum MORE in overtreding is en dat het protest erop zit. De bezoekers vertrekken rustig. "Jammer", zegt een man. "Het was een prima initiatief om dit zo te doen. Nu gaan we maar naar IKEA, al kom ik liever hier", zegt hij. "Ik heb veel moois gezien."

[image:7531065]

Ook Theater Streams Breede Beek in Nijkerk sloot woensdag aan bij de landelijke actie, de gemeente gedoogde de eenmalige actie. In Culemborg wilde Theater De Fransche School voor één dag een kapsalon worden, maar na overleg met de gemeente ging dat toch niet door, zegt een woordvoerder van de gemeente. Van een actie bij De Gelderlandfabriek in Culemborg weet de gemeente niets af.

Thiemeloods likt de wonden

Ook De Thiemeloods in Nijmegen was van plan mee te doen. Burgemeester Hubert Bruls zette daar echter een streep door. Eigenaar Remy Angel zegt dat De Thiemeloods er helemaal klaar voor was en dat hij zich nog steeds wat verdrietig voelt. "We zijn vier dagen bezig geweest met de voorbereidingen, zoals zo veel theaters. We hadden ons graag achter dit prachtige, ludieke initiatief geschaard. Maar er is niks aan te doen", aldus Angel.

"De gemeente heeft ons dinsdag gewaarschuwd dat er gehandhaafd zou worden. Vanmorgen kwam er een mail, met een officiële waarschuwing en de aankondiging van een dwangsom. Het mag niet. Dat maakt me kwaad en verbolgen. Ik hoop dat we snel weer open mogen. We willen iedereen graag weer terug."

Zie ook: Cultuursector protesteert: vol theater in Doesburg, museumbezoekers naar buiten gebonjourd

Deel dit artikel