Bevat Video: Video
Ankeiler: Als Maria van der Zanden op zaterdag 6 augustus 1994 vanuit Putten gaat fietsen, is dat de laatste keer dat er iets van haar wordt vernomen. Maria keert nooit meer terug van haar fietstocht.

- Als Maria van der Zanden op zaterdag 6 augustus 1994 vanuit Putten gaat fietsen, is dat de laatste keer dat er iets van haar wordt vernomen. Maria keert nooit meer terug van haar fietstocht. Wat er met haar is gebeurd, blijft tot op de dag van vandaag, bijna dertig jaar later, onduidelijk.

Eerder vanavond werd bekend dat de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro uitlooft voor de gouden tip die leidt naar Maria. Er is maar weinig bekend over wat er met Maria is gebeurd. De gebeurtenissen op een rij:

Buurvrouw

Het is warm op zaterdag 6 augustus 1994, als Maria van der Zanden besluit te stukje te gaan fietsen op haar racefiets. Dat doet ze wel vaker. Ze vertrekt na de lunch en spreekt met haar ouders af dat ze voor 18.00 uur weer thuis is voor het avondeten. Als Maria vertrekt is er nog een buurvrouw die wat van haar ziet, maar sindsdien ontbreekt ieder spoor.

De vader van Maria, Ab van der Zanden, maakt melding van de vermissing van Maria. De politie start een onderzoek naar haar verdwijning. "Alles wees erop dat ze een simpel fietstochtje ging maken", vertelde politierechercheur Jo Brinkhuis in 2013 aan het TV Gelderland-programma Dossier GLD.

Brinkhuis meldde dat de politie verschillende verhalen binnenkreeg. "Zo werd er gezegd dat ze misschien in een klooster zou zitten." Maria was namelijk diep gelovig. "Maar ook daar kwamen we niks van Maria meer tegen." Ook een Egyptische ex-vriend van Maria wordt onderzocht. "Alles is tegen het licht gehouden, maar niemand heeft het stempel 'verdachte' gekregen. Dan waren we misschien wat verder geraakt, maar zover is het nooit gekomen."

Fiets

De politie kijkt naar de opties zelfmoord, een vrijwillige verdwijning en een misdrijf. Maar in september 1994 wordt het onderzoek afgeschaald. In de jaren daarna wordt het onderzoek naar de vermissing van Maria een aantal keer heropend. Bijvoorbeeld toen op Koninginnedag 2005 de mogelijke fiets van Maria op een rommelmarkt opdook.

"De fiets had alle kenmerken van de fiets van Maria", weet Brinkhuis. "Zo werd het ook verteld: 'Zou het niet de fiets van Maria zijn?' De fiets is uitvoerig gerechercheerd. We konden hem vanaf Koninginnedag terugbrengen naar de plek waar alle spullen voor de Koninginnedag werden verzameld. Daar liep het spoor helaas dood."

De politie gaat inmiddels, net als de familie, uit dat Maria slachtoffer is geworden van een misdrijf. Tot dusver ontbreekt ieder spoor van haar.

Kijk in de video naar een reactie van Ab van der Zanden, de vader van Maria, en Kelly de Vries, directeur van de Peter R. de Vries Foundation:

Deel dit artikel