ELBURG - In de gemeente Elburg heeft donderdag 25 januari de derde Holocaustherdenking in Elburg plaatsgevonden. De organisatie lag in handen van Museum Sjoel Elburg. Burgemeester Jan Nathan Roozendaal hield een toespraak, Esmée Sweb en Iris Spronk van het Nuborgh College Lambert Franckens droegen een spoken word voor en Elian Vos las de namen van Joodse de slachtoffers uit Elburg op. Vervolgens sprak rabbijn Shaja Groenewoudt van de Joodse gemeente Amersfoort het Kaddisj-gebed uit.
Teun Breen heette, namens het bestuur van Museum Sjoel, iedereen welkom. Sinds 2005 wordt wereldwijd op 27 januari, de Bevrijdingsdag van concentratiekamp Auswitch, de internationale Holocaust Memorial Day gehouden. "Het is en blijft belangrijk dat mensen stilstaan bij deze gebeurtenissen." In zijn toespraak nam Breen de aanwezigen mee op zijn rondreis door Polen, waarbij hij vele concentratiekampen bezocht. "Er zijn altijd mensen, die de plek willen zien waar alles gebeurd is. "Iedere keer als ik er ben laat het weer een intense en beklemmende indruk op mij achter. Ik ben mij dan weer bewust van waar verblinde haat en dwaasheid toe kan leiden." "In Auschwitz huilt de hemel nog steeds."
Burgemeester van Elburg, Jan Nathan Rozendaal, sprak over de onvoorspelbare grote aantallen mensen die zijn vermoord, ruim 6 miljoen. "Dat is net zoveel als alle inwoners van Denemarken", sprak hij met name tegen de leerlingen van het Nuborgh Lambert Frankens College. "Wij hebben het laten gebeuren. Europa moet hier een les uittrekken en zorgen dat die nooit meer voor komt: "Dit willen wij nooit meer." Verder vertelde hij over het boek 'Het bitter Kruid' van Marga Minco over de Jodenvervolging tijdens de bezettingstijd. Hier is onlangs een podcastserie van gemaakt. Hij spoorde de aanwezigen aan dit boek zeker een keer te lezen of de podcasts te bekijken. Een persoonlijk en indruk wekkend verhaal dat precies de sfeer weergeeft van dreiging, ongegronde hoop en verwachting wat in die jaren in de harten van de vervolgden leefde. In 2025 vieren wij 80 jaar vrijheid, een viering die wij Veluwe breed willen gaan aanpakken", aldus de burgemeester. "Laten wij samen werken aan een hoopvolle toekomst!"
Rabbijn Groenewoudt vertelde de verhalen van enkele Joodse gezinnen; De Hond, Steinhauer en Vecht, uit Elburg. Zij vertrokken nietsvermoedend naar een werkkamp in Friesland en kwamen via Westerbork in Auschwitz terecht. Zij keerden nooit meer terug. "Laat hen als engelen leven, dicht bij u, omdat zij hier in onze mensenwereld, geen mensenleven mochten hebben."
Na afloop van de herdenking legden vele aanwezigen steentjes bij de poort van de begraafplaats, een oude Joodse traditie. Door een steentje te leggen laat men zien dat men het graf heeft bezocht en de overledenen heeft herdacht.
Interview Ton Vermeulen | RTV Nunspeet met Teun van Breen | bestuur Museum Sjoel Elburg
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298