In de brief stelt het comité dat het streven naar meer biodiversiteit, een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe beheerplan, in de praktijk leidt tot een toename van grassen en andere plantensoorten. Hierdoor verandert niet alleen het uitzicht, maar volgens de groep ook de beleving van het landschap: “De heide wordt een bont geheel, waarin het paars niet langer de hoofdrol speelt, maar wordt ‘bedorven’ door een gele gloed,” aldus de woordvoerders Wouter van Bronswijk uit Elspeet en Janderk Slothouber uit Nunspeet.
Uitgangspunt gemeente Nunspeet
De gemeente Nunspeet presenteerde 24 april het plan “Samen op weg naar een duurzame heide”. De gemeente erkent dat het traditionele heidebeheer, zoals dat eeuwenlang werd uitgevoerd, niet meer houdbaar is. Het huidige beheer richt zich op het behoud en de versterking van ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden, met meer aandacht voor biodiversiteit en variatie in het terrein. Het streefbeeld is geen uniforme paarse heide, maar een gevarieerd heidelandschap met afwisseling van heide, gras, kruiden, struiken en kaal zand.
Hoewel het paarse beeld in de bloeitijd volgens de gemeente zal blijven overheersen, wordt er bewust gestreefd naar meer structuur en soortenrijkdom in de vegetatie. Ingrijpende maatregelen met zwaar materieel, zoals plaggen en chopperen, worden beperkt vanwege schade aan de bodem. In plaats daarvan krijgt begrazing met schapen een grotere rol in het beheer. Daarnaast worden natuurlijke herstelmaatregelen ingezet, zoals het gebruik van steenmeel om bodemverzuring tegen te gaan. De gemeente wil hiermee een duurzaam, veerkrachtig en biodivers heidelandschap creëren dat ook op de lange termijn bestand is tegen milieudruk en klimaatverandering.
Zorgen comité
Het comité, bestaande uit vertegenwoordigers van horeca-ondernemers, imkers en de culturele sector, heeft in 2016 een burgerinitiatief opgestart om aandacht te vragen voor het behoud van 'paarse heide'. Dit heeft in 2018 geresulteerd in een plan, opgesteld door de Nijmeegse hoogleraar ecologie prof.dr.H.Siepel, waardoor de kwaliteit en de kwantiteit van paarse heide zou verbeteren. Stroken heide in het zicht langs fietspaden en toeristische wegen werden door de gemeente aangepakt. In 2022 volgde een open brief waarin het comité haar zorgen uitte over de toenemende vergrassing en het onvoldoende present zijn van paarse heide.
De voorgestelde onderhoudsmethoden voor de heide in het beheerplan leiden volgens het comité niet tot het door hen gewenste resultaat. Zij pleiten juist voor substantiëler plaggen, in brede, lange stroken om en om, zodat de heide bescherming kan blijven bieden aan aanwezige insecten en de toenemende groei van onder andere grassen wordt aangepakt. Het comité roept de gemeente op om bij het beheer van de heide niet alleen ecologische, maar ook landschappelijke en culturele waarden zwaar te laten meewegen. Ze pleiten voor het behoud van het overwegend paarse heidelandschap, dat volgens hen van grote waarde is voor zowel inwoners als toeristen. “Als we nu niets doen, zal er straks geen heide meer zijn,” aldus de woordvoerders.
Een reactie van de gemeente op de brief van de actiegroep is op het moment van publicatie nog niet voorhanden.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298