Claudia loopt met Anco in haar hart, haar man die in 2023 op 53 jarige leeftijd overleed aan alvleesklierkanker. “Morgen 22 mei, wanneer wij weer aankomen in Hasselt, dan herdenken we Anco's verjaardag. Hij zou 55 jaar geworden zijn. Dit geeft deze tocht een extra bijzondere betekenis,“ schrijft Claudia.
Om 14.00 uur kwamen Claudia en Miriam de gemeente Nunspeet binnenlopen. Op de vraag hoe de wandeling verloopt antwoordt Claudia: “Het valt mij honderd procent mee, ik heb eigenlijk nergens last van, de twee blaren even niet meegeteld.” Vandaag loopt Marieke uit Ermelo met Claudia mee naar Elburg en ook kreeg zij 'bezoek' van een bekende uit Nunspeet, die een groot stuk met haar meeliep. "Het lijkt of ik word gedragen, het geeft mij energie," laat Claudia weten. "Heel veel dank aan alle mensen die mij op welke manier dan ook ondersteunen."
Stichting Support Casper
“Met onze actie hopen wij zoveel mogelijk mensen te bereiken en aandacht te vragen voor de Stichting Support Casper, die baanbrekend onderzoek tegen alvleesklierkanker ondersteunt” vertelt Claudia. “Want op dit moment betekent de diagnose alvleesklierkanker vaak nog een doodvonnis en dat moet veranderen! Door zoveel mogelijk bekendheid te geven aan de stichting hopen wij een prachtig bedrag op te halen. Elke donatie telt en brengt ons dichter bij een toekomst waarin hoop op genezing mogelijk is.”
Laten we samen een verschil maken. Voor iedereen die nu nog vecht tegen alvleesklierkanker.
Oncologisch chirurg prof. dr. Casper van Eijck, specialist van het Erasmus MC, zag in de voorbijgaande jaren geen substantieel ander onderzoek en geen verbetering voor de patiënten. Het werd tijd, zoals Casper dat zelf zegt “om buiten de gebaande paden te gaan”. Jaarlijks wordt er bij tenminste 3.000 mensen de diagnose alvleesklierkanker gesteld. De kans om te herstellen van alvleesklierkanker is uitzonderlijk klein, slechts 7% blijft langdurig leven. De meesten sterven binnen een half jaar na de diagnose.
Prof. dr. Casper van Eijck stelde in 2012 een multidisciplinair team ‘OVIT’ samen, waar o.a. virologen, moleculair biologen, immunologen en neurochirurgen deel van uitmaken. Het consortium is gestart met als doel kennisdeling op het gebied van oncolytische virussen te faciliteren en om een front te kunnen vormen voor de noodzaak van deze innovatieve behandelmethoden. Alle OVIT teamleden zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is om een nieuwe behandelmethode te ontwikkelen die ervoor zorgt dat alvleesklierkanker patiënten langer in leven kunnen blijven en in de toekomst zelfs te overleven.
Het team richt zich hierbij op de ‘oncolytische viro-immunotherapie’. Viro-immunotherapie maakt gebruik van oncolytische virussen. Deze virussen herkennen en doden tumorcellen, terwijl zij geen schade aanrichten in gezonde cellen en weefsels. Naast het direct doden van cellen, activeren deze virussen ook het immuunsysteem zodanig dat tumorcellen worden opgeruimd. De verwachting is dat deze behandeling straks ook toepasbaar is op andere, moeilijk te behandelen vormen van kanker, zoals prostaatkanker, blaaskanker en glioblastoma.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298