Het KNMI verwacht windstoten tot 90 km/uur en regen. Dit kan voor problemen zorgen op de weg. Het instituut waarschuwt voor een verhoogd risico op ongelukken door afbrekende takken. Vooral fietsers, vrachtwagens en auto's met een aanhanger kunnen last hebben van het weer.
Vastmaken van spullen
Langzamer rijden en meer afstand houden is raadzaam. Net als voor vertrek de actuele verkeerssituatie checken, via de site van de ANWB. Ondanks het weer en het einde van de kerstvakantie, verwacht de organisatie voor verkeer niet meer drukte op de weg. "Het is vandaag nog niet zo druk vergeleken met normaal. Dat is gebruikelijk in januari. Desalniettemin raden we aan je handen aan het stuur te houden", laat een woordvoerder weten.
Niet alleen op de weg moet je alert zijn. Het weer kan ook zorgen voor overlast rondom je huis. Denk aan rondvliegende voorwerpen of tuinmeubels. Zet je tuinset binnen of maak het vast. Hetzelfde geldt voor afvalcontainers of andere lostaande voorwerpen in je tuin.
Ramen en deuren dicht
Houd de ramen en deuren dicht en zet je luiken goed vast. Zeker als hier veel wind op staat. Mocht er een plekje vrij zijn, zet je auto dan uit de wind en uit de buurt van bomen en schuttingen. De weerswaarschuwing geldt tot 18.00 uur. Via het KNMI kan je op de hoogte blijven van de meest recente waarschuwingen.
Wat is code geel?
Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal.
Het weerinstituut beschrijft code geel als volgt: 'Er is kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven'.
Bij code oranje is er een grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is met mogelijk schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven.
En code rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.
Bron: KNMI
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298