Egels worden geboren tussen eind juli en eind oktober. De vrouwtjes krijgen eens per jaar 3 tot 6 jongen. De egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na de geboorte zijn ze ook nog zo goed als kaal. Na ongeveer twee weken openen de ogen van de egeltjes en krijgen ze sterkere stekels. Zes weken na de geboorte zijn de jonge egels al zelfstandig. Ze zoeken zelf hun eten bij elkaar.
Natuurlijke vijand
Wist je dat de grootste vijand van de egel de mens is? De beestjes worden vaak overreden door auto’s, maar ook land- en tuinbouwgif is schadelijk voor de egels. Daarbuiten heeft het dier weinig natuurlijke vijanden. Een ander probleem voor de dieren vormt het voedsel- en watertekort in de zomer. De tuinen zijn te netjes en er liggen te veel tegels. Natuurmonumenten deelt tips om je tuin 'egel-vriendelijk' te maken.
1. Minder tegels, meer planten
Haal je tegels weg en zet er bloeiende, inheemse planten voor in de plaats. Egels zijn insecteneters. In een gevarieerde tuin zitten veel insecten. Dat betekent dus meer voedsel voor de egels.
2. Een rommelhoekje
Laat wat tuinafval liggen in een rommelhoekje. Tussen bladeren en dode plantjes leven heel wat insecten. Voor de egel is het een beschutte plek om weg te kruipen.
3. Groentetuin
Leg een moestuintje aan. Een groentetuin trekt veel slakken aan en die vormen weer een goede maaltijd voor de egels. Egels kunnen wel 40 slakken per nacht opeten.
4. De egelsnelweg
Leg een zogenaamde egelsnelweg aan in je tuintje. Door de beschuttingen rondom de tuinen, moeten egels over de weg, met vele aanrijdingen als gevolg. Een egelsnelweg is een doorgang in je schutting van 15x15 centimeter, of een tunneltje onder de schutting door. Zo kunnen de egels van de ene naar de andere tuin lopen.
Wil je meer doen voor de egels? Klik hier voor alle tips van Natuurmonumenten.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298