De horeca in Gelderland heeft een pittig jaar achter de rug. "De kosten voor energie, personeel, inkoop en huisvesting namen aanzienlijk toe, terwijl het doorberekenen van deze kosten aan gasten beperkt bleef", vat regiomanager Edwin Korthouwer van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) 2024 samen. "Dit leidde tot dalende winstmarges."
Forse toename faillissementen
Het aantal faillissementen in de Gelderse horeca nam vorig jaar fors toe. Ruim twintig horecazaken redden het niet, twee keer zoveel als tien jaar geleden. Voor de coronacrisis bleef het aantal faillissementen in de horeca beperkt tot hooguit tien per jaar.
Het aantal werknemers in de Gelderse eten- en-drinkensector steeg vorig jaar wel licht, zegt Korthouwer. "Ondanks dat bleef de arbeidsmarkt krap, nieuwe en strengere wetgevingen beperkten de flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Maar de grootste uitdaging voor de horeca in 2024 was het handhaven van gezonde winstmarges. En dat is dit jaar, denk ik, ook zo."
Betalingsverplichtingen coronasteun
In 2025 hebben nog veel horecaondernemers betalingsverplichtingen doordat ze coronasteun en uitgestelde belastingen moeten terugbetalen, voorspelt KHN-regiomanager Korthouwer: "Deze ondernemers hebben geen ruimte voor investeringen of vermogensopbouw." Wie gebruik heeft gemaakt van bijzonder uitstel van betaling door de coronacrisis moet die schuld uiterlijk 1 oktober 2027 hebben terugbetaald.
Dit zegt de adviseur
Marinus van Dorst werkt voor Horecaadviesbureau.nl. De redenen van een faillissement zijn zeer divers, legt hij uit. "Voor 2019 kwamen er veel horecabedrijven bij. Maar er zijn ook bedrijven die toen al niet levensvatbaar waren en het met steun en extra leningen simpelweg langer hebben volgehouden."
Weer andere ondernemers, zegt Van Dorst, letten slecht op. "Ze sturen te weinig op de cijfers en hun financiële exploitatie. Kijken niet genoeg naar marge, omzet en kosten. Daarin missen ze vaak tijd, prioriteit, kennis en de noodzakelijke hulp. Vroeg of laat gaat het dan mis."
Schaamte speelt soms een rol. Van Dorst: "Een faillissement is vaak een persoonlijk drama waarbij men hoofdelijk voor allerlei zaken heeft getekend. Als je op tijd met elkaar aan tafel gaat, kan soms een faillissement worden voorkomen en kan het bedrijf op een andere manier worden voorgezet."
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298