In Harderwijk stonden de eerste klanten vanochtend al vroeg voor de deur van de viswinkels om hun portie van deze smakelijke haring te bemachtigen. En de Harderwijkers hebben mazzel dit jaar. Volgens Peter van den Berg van Visspecialist en Palingrokerij Dries van den Berg is de vis dit jaar beter dan vorig jaar. 'In 2023 was de haring matig, maar dit jaar zijn ze echt heel goed. Hij is vet, zilt, fris en heeft compact visvlees. Hij is klein van stuk - klein maar fijn, zogezegd.'
Hoog vetgehalte
De Hollandse Nieuwe is een jaarlijkse traktatie waar veel Nederlanders naar uitkijken. Het zijn jonge haringen die in de late lente en vroege zomer worden gevangen, wanneer ze het hoogste vetgehalte hebben. Voordat ze worden verkocht, worden ze traditioneel gekaakt (de kieuwen en een deel van de ingewanden worden verwijderd), licht gezouten en enkele dagen bewaard om te rijpen. Deze behandelingswijze zorgt voor de kenmerkende smaak en structuur die de Hollandse Nieuwe zo geliefd maakt.
Laat de omega 3 tabletten maar staan
Peter van den Berg moedigt iedereen aan om te genieten van deze gezonde traktatie: 'Laat je omega 3-tabletten maar even staan en kom twee keer in de week een lekker harinkje eten, in stukjes, in zijn geheel, met of zonder ui, hoe je maar wilt.' Deze enthousiaste oproep is niet aan dovemans oren gericht. Peter verwacht dat er de komende dagen zo'n 1.000 tot 1.500 haringen per dag over de toonbank gaan, want de Harderwijkers houden wel van een lekker vet harinkje.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298