Provincie wil fusie Barneveld Scherpenzeel doorzetten. Foto: Omroep Geldrland

Provincie wil fusie Barneveld Scherpenzeel doorzetten. Foto: Omroep Geldrland

- Het Gelders college zet de herindeling van Scherpenzeel en Barneveld door, daarmee is de herindeling weer een stapje dichterbij gekomen.

Het voorstel om de twee gemeenten samen te voegen, wordt nu voorgelegd aan de Gelderse politiek. Voor de zomer moet een besluit vallen, daarna is de minister aan de beurt. "Het is een strak ritme", zegt John Berends, commissaris van de koning.

De afgelopen weken lag het voorstel ter inzage, er kwamen zo'n veertig zienswijzen op het plan. Dat heeft tot een aantal aanpassingen geleid, maar de boodschap van de provincie blijft hetzelfde: Scherpenzeel is beter af bij Barneveld.

Waarnemende burgemeesters blijven

Beide gemeenten hebben op dit moment een waarnemend burgemeester, dat blijft zo tot het besluit van de herindeling definitief is.

"Dit proces heeft op sommige plekken ook echt wel pijn gedaan, dat begrijp ik ook", zegt gedeputeerde Jan Markink, "Mensen zijn ook bang dat hun dorp verandert, maar een dorp verandert niet door een herindeling. Haal een school of een sportschool weg, dan verandert de samenleving", zegt gedeputeerde Jan Markink.

Knoop op 7 juli doorgehakt

De komende weken wordt het onderwerp politiek besproken, op 7 juli moet de knoop worden doorgehakt. Eind dit jaar moet de minister een besluit nemen. Wie die minister - en van welke partij - dan is, hangt af van de formatie.

Deel dit artikel