John Berends, Jan Markink en Harry de Vries spraken veelvuldig over een mogelijke fusie. Foto: Omroep Gelderland

John Berends, Jan Markink en Harry de Vries spraken veelvuldig over een mogelijke fusie. Foto: Omroep Gelderland

SCHERPENZEEL - Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken trekt de stekker uit de herindeling Scherpenzeel-Barneveld en dat wordt veelal met gejuich ontvangen in de betrokken dorpen. Maar bij de provincie is er teleurstelling.

Ollongren laat de fusie niet doorgaan, omdat zij vindt dat er onvoldoende draagvlak is en dat Scherpenzeel zelf nog op eigen benen kan staan. Sinds het nieuws donderdagmiddag bekend werd, wordt er in Scherpenzeel onderling veelvuldig gebeld en geappt. Uiteindelijk krijgen we twee fractievoorzitters te pakken.

Maarten Zwankhuizen van de SGP in Scherpenzeel is opgelucht over het besluit, maar ook nuchter: "Dit voelt niet als een prestatie. Ik ben blij met de uitkomst, maar ik ben ook nuchter. We hadden het gevoel dat het spel niet eerlijk gespeeld werd. Dus we zijn opgelucht dat de minister heeft ingegrepen."

Over de toekomst van het dorp maakt hij zich geen zorgen: "Ik hoop dat we dit achter ons kunnen laten, ik ga niet triomfantelijk roepen dat we gewonnen hebben, daar heb je niks aan. We moeten er een streep onder zetten en doorgaan."

Henk Brons van GBS staat nog te trillen op z'n benen: "We hebben in dit proces zo het gevoel gehad dat ons onrecht is aangedaan. Wij vonden dat er geen draagvlak en geen noodzaak was voor de herindeling. Dat de minister ons daar gelijk in geeft, voelt heel erg goed. We moeten nu in gesprek met de provincie en de rest van de gemeenteraad over de toekomst van onze gemeente."

'Zeer content mee'

De voorzitter van het actiecommité Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig, Jaap van Donselaar is dolblij. "Toen ik het hoorde dacht ik: yes, eindelijk gerechtigheid." Als ik deze soap rond commissaris van de Koning John Berends en waarnemend burgemeester van Scherpenzeel Eppie Klein ook weer zag, ben ik blij dat het achter de rug is en dat we zelfstandig verder kunnen. Ik hoop dat er in de Staten doorgepakt worden en dat Berends en Markink worden aangepakt voor hun optreden."

Ook in Barneveld, de gemeente waarmee gefuseerd zou moeten worden, is er opluchting. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers van de Barneveldse oppositiepartij Lokaal Belang: "Het is zeer rechtvaardig dat de herindeling nu niet doorgaat. Dit laat bestuurlijke integriteit zien en respect voor de regels rondom de herindeling. Ik ben er echt zeer content mee."

Maar binnen de Barneveldse politiek zijn er ook partijen die de blije reacties niet begrijpen. “Scherpenzeel is de grote verliezer”, zegt Koos van der Tang, fractievoorzitter van Barnevelds grootste partij, de SGP. “We hebben lang gedacht dat het tot een fusie zou leiden. Dat blijkt niet zo te zijn.” Voor de gemeente Barneveld ziet hij het stopzetten van de herindeling als het kwijtraken van ballast. “We hebben als groeiende gemeente zo al onze eigen uitdagingen. Daar kunnen we ons nu volledig op focussen. De fusie heeft, zeker door de houding van Scherpenzeel, heel veel extra capaciteit gekost én ook een hoop ergernis.”

“Scherpenzeel heeft een kans verspeeld”, gaat hij verder. “Ik denk dat ze behoorlijk euforisch zijn, maar ik moet het op de lange termijn nog maar zien. Ik denk niet dat het dorp op zichzelf kan staan. Het was echt beter geweest als ze bij Barneveld, dat al erg veel op Scherpenzeel lijkt, waren gekomen.”

'Niet een nieuw verzoek tot fusie'

De Barneveldse ChristenUnie-voorman Lukas Scheijgrond zegt dat het voor zijn gemeente niet zoveel uitmaakt of de fusie wel of niet doorgaat. "Maar we hebben wel altijd gezegd dat we niet over een paar jaar een nieuw verzoek willen krijgen over de fusie." Scheijgrond schrok niet van het nieuws. "Ik vind het wel zuur voor degene die zich in Scherpenzeel druk hebben gemaakt vóór de fusie en zich grote zorgen maken over de toekomst van het dorp. Ik heb veel respect voor hen. Zij zijn blijven staan voor wat zij belangrijk vinden."

'Snel besluit is fijn'

Vanuit de gemeente Barneveld komt de reactie dat er vooral vreugde is over de snelheid van de gemaakte keuze. "Ongeacht de keuze, zowel gemeente als regio hebben baat bij bestuurlijke duidelijkheid en bestuurlijke continuïteit. Door dit besluit is meer duidelijkheid gegeven over de toekomst van de gemeente Barneveld en de manier waarop stappen gezet kunnen gaan worden naar de toekomst. De gemeente gaat zich nu volledig richten op haar eigen ontwikkelopgave voor Barneveld en de regio.”

Teleurstelling

Naast opluchting en blijdschap is er in de Scherpenzeelse politiek uiteraard ook teleurstelling, zo ook bij Annet van Riel van de partij Pro Scherpenzeel. Zij en de andere oppositiepartijen zagen een fusie wel zitten: "Ik zag dit niet aankomen. We moeten ons nu samen beraden op de nieuwe situatie. Hoe je het ook wendt of keert: er is nu duidelijkheid en we kunnen het over de inhoud hebben. Ons dorp moet bestuurd worden."

En bij de provincie Gelderland, die zich hard maakte voor de fusie, betreuren ze het besluit van minister Ollongren. "De provincie maakt zich al lange tijd zorgen over de bestuurskracht van Scherpenzeel en heeft de afgelopen jaren alle mogelijkheden zorgvuldig onderzocht en afgewogen. Het samengaan van de twee Gelderse buurgemeenten is volgens de provincie de beste manier om te zorgen voor een duurzame toekomst", zegt de provincie vandaag.

Gedeputeerde Jan Markink noemt het 'teleurstellend dat de minister het advies van onze Staten naast zich neerlegt'. "Als provincie hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Meer kunnen we niet doen."

'Hoe gaat Scherpenzeel verder?'

Markink vraagt zich dan ook af hoe Scherpenzeel zich op de toekomst gaat voorbereiden. "Nu de door ons aangedragen oplossing van tafel is, zijn we benieuwd hoe de gemeente de voorzieningen en dienstverlening voor inwoners nu en in de toekomst zeker gaat stellen." Maar het is volgens hem niet zo dat de provincie nu geen arm meer uitstrekt naar Scherpenzeel. "Nee, het is niet zo dat we zeggen: Scherpenzeel red je er maar mee. Wij zullen ons nu ook groots tonen. Als we kunnen helpen, zullen we dat doen."

Zie ook: Minister trekt stekker uit herindeling, Scherpenzeel blijft zelfstandig

Deel dit artikel