Bezoekers tijdens een eerdere kerkdienst, pre-corona. Foto: ANP

Bezoekers tijdens een eerdere kerkdienst, pre-corona. Foto: ANP

BARNEVELD - Dat de kerk DoorBrekers in Barneveld deze dagen diensten houdt met 650 mensen, houdt de gemoederen flink bezig. De reacties zijn wisselend, van 'ze moeten zich schamen, raar volk', tot 'geweldig, vrijheid is alles wat ons afgenomen wordt': het gaat alle kanten op. Ondertussen baalt burgemeester Jan Luteijn dat de dienst niet online gehouden wordt, maar is hij gebonden aan de wet.

Burgemeester Luteijn is er de afgelopen tijd druk mee geweest en is op verschillende manieren het gesprek met het kerkbestuur aangegaan. "Ik heb gepleit voor kerkdiensten online, op afstand, zo veilig mogelijk", zegt Luteijn.

Kijk naar een gesprek met voorganger Peter Paauwe en enkele kerkgangers, donderdagavond:

[video:7498517]

Zie ook: Kerstvieringen met 650 man in Barneveld: 'We willen een signaal afgeven'

Het kerkbestuur heeft dus anders besloten, waar de burgemeester niet van op de hoogte was. "Kerkbesturen hoeven een gemeente niet om toestemming te vragen om hun kerkdienst te houden. Mij is dus niet medegedeeld dat deze kerkdiensten plaatsvinden."

Wisselende reacties

En dat is tegen het zere been van een deel van de Gelderse inwoners. "Dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die corona op een nare manier heeft meegemaakt", wordt er gereageerd op de social mediakanalen van Omroep Gelderland. "Dit gedrag is misselijkmakend en heeft niets meer te maken met de wil van onze God", stelt een ander.

Hypocriete reageerders hier

Maar er valt ook een ander geluid te horen, waarbij mensen gewezen worden op hun eigen gedrag. "Ach, diezelfde hypocriete reageerders hier, lopen vandaag wel in mudvolle supermarkten hun kerstspullen te kopen. Want daar kun je inmiddels over de koppen lopen", worden mensen met een negatieve kijk op de diensten van repliek gediend.

Niet ingrijpen

Wat je kijk er ook op is, de aankomende drie diensten die gepland staan gaan sowieso door. Burgemeester Luteijn geeft namelijk aan dat hij in deze situatie weinig mogelijkheden heeft om in te grijpen.

[image:7498757]

"We hebben te maken met een grondwettelijk recht, dat aan kerkdiensten en bijvoorbeeld het houden van demonstraties meer ruimte geeft. Dat geldt ook voor het vragen naar QR-codes. Dat is bij kerkdiensten geen verplichting."

Eigen verantwoordelijkheid

Binnen die machteloosheid heeft de burgemeester wel nadrukkelijk aan de kerkbesturen gevraagd de coronamaatregelen in acht te nemen. "Omdat het in een grote hal is, kunnen zij die coronamaatregelen ook toepassen. En natuurlijk geldt, net als voor iedereen, dat bezoekers zich aan de basismaatregelen moeten houden."

Daarom houdt Luteijn vast aan zijn dringende verzoek aan de kerkbesturen om zelf verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat Barneveld geen piek ziet na de kerst. "Het is de verantwoordelijkheid van de kerkbesturen om ervoor te zorgen dat de bezoekers zich aan de maatregelen houden, om zo de besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen."

Deel dit artikel