Vier tips voor de ideale oliebol. Foto: Omroep Gelderland (archief)

Vier tips voor de ideale oliebol. Foto: Omroep Gelderland (archief)

BARNEVELD - De bakkersfamilie Van der Veer uit Barneveld heeft een lange traditie op het gebied van oliebollen. Ze geven vier tips om de perfecte oliebol te bakken.

Remco van der Veer is deze dagen extra druk. Zijn telefoon gaat constant, want er zijn veel bestellingen. "We leveren ook voor diverse supermarkten, voor onze eigen bakkerijen in Barneveld en Ede en ook nog voor een andere bakker. De hele familie en vrienden en bekenden komen uit alle hoeken en gaten om mee te helpen. De echte hectiek moet nog komen, de laatste twee dagen bakken we 24/7 door."

Kijk hier naar de tips van Remco.

[video:7508921]

Het bakken van een oliebol is een zorgvuldig proces. De familie Van der Veer heeft een vaste werkwijze.

Tip 1 - Het beslag mag niet te dik zijn

Cor van der Veer, de oom van Remco, is de specialist beslag maken van de familie. "Met te veel water krijg je een te slap beslag. En het mag ook niet te warm worden. Wat je goed in de gaten moet houden, is de temperatuur, de hoeveelheid vocht en bloem die erop gaat. Al die elementen samen maken de mooiste oliebollen."

[image:7508878]

"We voegen rozijnen en appel toe en we laten dat een bepaalde tijd mixen, zodat je mooi, stevig beslag krijgt. Het moet niet ook niet al te dik zijn, het moet van je handen aflopen. Dan heb je de basis voor een perfecte oliebol."

Tip 2 - Gisten vraagt tijd

In een speciale ruimte kan het beslag gisten. "Het beslag moet een stukje opkomen", verklaart Remco. "Anders zit er geen lucht in. Doordat je het beslag de tijd geeft om te rijzen, komt er een luchtige oliebol uit. Anders krijgt je een hoopje deeg."

Tip 3 - Juiste temperatuur van het vet

"De structuur van de oliebol wordt goed als die op de juiste temperatuur in het vet terecht komt", vertelt Remco. De ideale temperatuur is 180 graden. "We zorgen dat de oliebol eerst nog een krokant korstje krijgt. Je kunt het zien als een sluis. Joop bepaalt wanneer de oliebollen klaar zijn om verder te mogen in het proces."

Tip 4 - Baktijd van acht minuten

De baktijd is essentieel, legt Fokke van der Veer uit. Ook hij is een oom van Remco. "We hebben acht minuten nodig om de oliebol van het begin van de bakstraat naar het einde te krijgen. Met acht minuten is de oliebol het beste gebakken. De korst blijft mooi knapperig, maar van binnen is hij zacht. En dan is er zo weinig mogelijk opname van olie in de oliebol. Zo is de kwaliteit uitmuntend. Veel mensen uit de regio komen speciaal naar ons toe voor deze oliebollen."

Maar het achterste van zijn tong laat Remco van der Veer natuurlijk niet zien. "Ik doe dit al 25 jaar in familieverband. Het is ieder jaar een feestje. Ja, wij hebben een geheim recept in de familie. Dat geven we niet prijs, we laten dat lekker bij onszelf."

[image:7508870]

Deel dit artikel